10 föremål som vi alltid använder hemma men som vi (nästan) aldrig rengör

av Hilda Maria Morgan

24 Juli 2022

10 föremål som vi alltid använder hemma men som vi (nästan) aldrig rengör
Advertisement

Att städa huset får oss att tänka på golv, badrumsinredning, arbetsytor, glas och liknande, man kommer inte direkt att tänka på att det även finns många andra föremål som förblir smutsiga under väldigt långa perioder. En del är själva städverktygen som periodvis (ännu bättre efter varje användning) borde rengöras, för att kunna arbeta bättre och för att säkerställa hygienen i hemmet.

Andra är tillbehör som vi har hemma eller till och med delar av föremålen vi tvättar, men inte helt. Detta är verkligen inte fallet för alla, men utan tvekan kommer många av oss att behöva inse att de inte ofta rengör dörrhandtag eller knivstället. Ta reda på vilka andra föremål du kan ha försummat rengöringen på.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Knopparna på locken till kastrullerna: när du tvättar locket till en kastrull för hand, så för du troligtvis svampen över hela metalldelen, ovanför och under. Men vem gnuggar noggrant knoppen som vi håller den med varje gång den används?

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

Disksvampar: de både samlar och tar bort smuts. Visst sköljer vi dem noggrant efter användning, men blir de riktigt rena? Generellt inte. Faktum är att för att säkerställa att bakterier elimineras måste specifika metoder eller lämpliga produkter användas. Ett enkelt botemedel är att blöta dem tillräckligt och sedan köra dem i mikrovågsugnen i en minut.

stockvault.net

stockvault.net

Detsamma gäller kvastarna: efter att de har använts, speciellt vid de tillfällen då de verkligen har samlat mycket smuts, är det smart att ta bort all smuts även bara med händerna (bärandes handskar). Vissa kvastar är utrustade med speciella kammar. Då och då kan du blötlägga kvasten i varmt vatten med en droppe diskmedel och sedan låta den torka.

Pixabay

Pixabay

Och såklart gäller detsamma för mopparna, av vilket slag de än är. Men i deras fall är det bra att göra det ännu oftare. För att tvätta dem är det bäst att använda ämnen som är ännu mer kapabla att desinficera, såsom blekmedel.

pxhere.com

pxhere.com

Vi rör vid dem varje dag, och kanske till och med fler än en person varje dag: handtag och knoppar på dörrar och möbeldörrar. Det är värt att komma ihåg att tvätta dem med rätt produkter beroende på vilket material de är gjorda av.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Knivstället: det är sant att knivbladen som är där alltid är rena, men det bildas fortfarande smuts i sprickorna. Töm den då och då genom att vända på den och knacka den bara mot en hylla och tvätta den om möjligt med lite vatten och diskmedel, låt den torka perfekt.

Amazon

Amazon

Återanvändbara shoppingkassar. Särskilt de där vi lägger frukt och grönsaker (inte så mycket för de vi lägger torrvaror i), måste tvättas regelbundet. Och du kan också göra det i tvättmaskinen om de är gjorda av tyg.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Durkslaget eller silen: när du bara använder det för att skölja frukt eller grönsaker kanske du inte rengör det sedan med diskmedel, dock borde det tvättas precis som alla andra kökstillbehör.

Amazon

Amazon

För att försäkra sig på att man verkligen rengör baksidan av stavmixerbladen, blötlägg dem alltid i varmt vatten med lite diskmedel i minst en halvtimme innan du tvättar dem, försök sedan att överallt med fingrarna eller en svamp eller diskborste och skrubba även den svåraste fläcken att komma åt och ta bort alla rester.

Advertisement
Commons wikimedia

Commons wikimedia

Inte bara ovanför väggenheterna, utan också ovanför kylskåpet, samlas en stor mängd damm och smuts, så det bör aldrig försummas.

Med lite mer ansträngning får du ett riktigt rent hem!

Advertisement