10 daterade eller oanvändbara föremål som vi ofta glömmer att slänga

av Hilda Maria Morgan

16 Juli 2022

10 daterade eller oanvändbara föremål som vi ofta glömmer att slänga
Advertisement

Om du inte utför noggranna och systematiska inspektioner mycket frekvent, är det mycket lätt hänt att det samlas en stor mängd föremål i huset som egentligen bara väntar på att slängas. Ibland är det de som fyller upp "lådan" som fungerar som en behållare för alla föremål vi hittar i huset som vi inte var vi ska lägga - det finns minst en i varje hus, om inte i varje rum! Andra gånger är det broschyrer och flygblad som vi stoppar in i bokhyllorna, utan att komma ihåg att slänga dem.

Och det stannar inte där: accessoarer och prylar som tiden gör oanvändbara, kläder som inte längre passar, till och med ingredienser i köket eller skönhetsprodukter som har gått ut och därför potentiellt till och med är skadliga för hälsan. Läs nedan så kanske du hittar saker att slänga för att skapa ordning utan svåra uppoffringar.

Advertisement
world.openbeautyfacts.org

world.openbeautyfacts.org

Solskyddsfaktorn från föregående år: kom ihåg när de öppnades och räkna ut om utgångsdatumet redan har passerat. När detta händer förlorar dessa produkter sin effektivitet och blir därmed oanvändbara för sitt primära syfte. Du skulle kunna ta hjälp genom att skriva med en markör på förpackningen samma dag som du öppnade den.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

I vilket rum som helst i huset är det lätt att hitta papperspublikationer av alla dess slag: inte bara magasin, tidningar, utan även reklambroschyrer, reklam från mataffären och sist men inte minst bruksanvisningarna för enheter som vi redan har slängt sedan länge. Det finns egentligen ingen anledning att behålla dem, men eftersom det är papper kan du hitta tusen olika lösningar för att återvinna det eller skapa kreativa dekorationer av det.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Något liknande instruktionshäften händer också med sladdarna: vi kanske har slängt mobiltelefonen, hushållsapparaten eller någon annan enhet, men vi har fortfarande kvar de gamla kablarna i någon låda. Samma sak gäller för ljud-, video- eller ethernetkablar som samlats under åren.

Du måste försäkra dig om att de fungerar eller att det fortfarande finns några enheter i huset som de är användbara för, och om de inte klarar dessa tester, tveka inte att kassera dem.

pxhere.com

pxhere.com

Om du har ett kontor eller ett skrivbord där du sköter arbete eller studier är det säkert att du i någon låda eller på någon hylla hittar gamla och ej påfyllningsbara pennor eller överstrykningspennor, samt lappar med anteckningar som inte längre behövs, och i allmänhet tillbehör som inte längre kan användas eller är trasiga. Ordna dem noggrant efter materialet och skapa ordning på kort tid.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Ett av föremålen som bör bytas ofta i badrummet är tvättsvamparna som används för kroppen: de fylls med döda hudceller och förblir alltid lite fuktiga. Det är det perfekta receptet för att odla bakterier i mängd som skulle kunna äventyra vår hälsa.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Bland klädesplaggen händer det att gamla strumpor, såväl som strumpbyxor och liknande, blir kvar för att stjäla plats i en låda även när de är trasiga (och strumpbyxorna är nästan omöjliga att reparera) eller inte matchar. När det gäller udda strumpor kan du bestämma dig för att behålla dem och använda dem när du ska idrotta eller arbeta hemma eller i trädgården, eller till och med använda dem till ett kreativt projekt. Annars är det bara att slänga dem.

Commons wikimedia

Commons wikimedia

En annan kategori av kläder som inte är värda att behålla när de blir gamla är behåar: om de har tappat förmågan att stödja brösten blir de mer obekväma och framför allt hjälper de inte till att hindra vävnaderna från att slappna av. Om de däremot är i bra skick men för små eller stora, eller har en stil som du inte längre vill ha på dig, fundera på att ge dem till de mindre lyckligt lottade!

Advertisement
commons.wikimedia.org

commons.wikimedia.org

I köket finns det några ingredienser som vi tenderar att glömma på vissa hyllor: det här är till exempel fallet med kryddor. Kontrollera alltid utgångsdatumet innan du använder en förpackning som har stått vid sidan under läng tid. Vissa, även om de inte längre lämpar sig för tillagning av rätter, skulle kunna användas till potpurri eller till kryddiga och väldoftande påsar för lådor och skåp!

pxhere

pxhere

På samma sätt händer det att vi råkar få fram något från kylskåpets djup som tex några burkar med såser, smaktillsatser eller produkter i olja eller vinäger som gått ut. Det är smart att alltid sätta dem i förgrunden varje gång du rengör kylen, för att påminna oss om att använda dem innan det är för sent.

Advertisement
GaindaCentral/Reddit

GaindaCentral/Reddit

Keramiska tallrikar, skålar och koppar är benägna att få hack och sprickor: problemet är inte så mycket det estetiskt utan handlar om hälsan. När dessa föremål sedan är blöta för att tvättas, kommer den idealiska miljön för spridning av bakterier att skapas i de sönderskurna delarna såväl som i sprickorna. Bäst att undvika, eller hur?

Det lönar sig att med jämna mellanrum inspektera huset och leta efter föremål som dessa för att städning upp och göra iordning på ett enkelt sätt utan att behöva offra andra saker som vi tycker bättre om!

Advertisement