Är du säker på att diskmaskinen är ren? Ta reda på hur mycket smuts som kan gömma sig i filtret

av Hilda Maria Morgan

14 Juli 2022

Är du säker på att diskmaskinen är ren? Ta reda på hur mycket smuts som kan gömma sig i filtret
Advertisement

Närhelst en apparat som en diskmaskin visar tecken på mindre funktionsfel är det mycket troligt att orsaken är smuts i filtret. Vi inser det inte med blotta ögat, eller åtminstone inte alltid. Det finns faktiskt fall där vi även efter tvätt hittar bitar av mat runt om i apparaten eller på själva disken, men ofta märks ingenting. Faktum är att vi kanske öppnar dörren och hela diskmaskinens inre kammare verkar ren.

Därmed glöms en grundläggande underhållsoperation bort, som är just att ta ut och rengöra filtret, såväl som facket i vilket det är placerat. Många, men inte alla, känner till detta, och för vissa är det en riktig överraskning att upptäcka mängden smuts som lurar i den dolda delen av apparaten, som i fallet med @madelyncombs1 som på TikTok har förevigat sin roliga reaktion.

via @madelyncombs1/TikTok

Advertisement
@madelyncombs1/TikTok

@madelyncombs1/TikTok

videon ser vi tjejen som öppnar diskmaskinen och allt verkar bra, men när hon tar fram den nedre delen och sedan öppnar filterlocket kommer det en följd av utrop och skräckskrik. Ett bra sätt för att komma ihåg att rengöra den delen av en apparat som gör allt det smutsiga arbetet åt oss!

Men var sitter filtret? Normalt är det placerat på diskmaskinens botten, antingen nära ett av de bakre hörnen eller i mitten, precis under de roterande bladen.

För att ta ut det måste du därför skjuta den nedre korgen framåt och, om det är nödvändigt för att nå själva filtret på ett bekvämt sätt, ta ut det och placera det på marken. Filtret är ibland en plastcylinder med väldigt täta nätväggar och ett runt lock som du helt enkelt måste vrida (det finns ofta pilar som anger åt vilket håll du ska vrida, och det är oftast moturs) och sedan kan du enkelt ta ur det. Det kan också finnas en lite större platt metallnätplatta som omger cylindern - det är också ett filter som du kan lyfta och ta bort för att tvätta det tillsammans med det andra.

På @madelyncombs1’s konto finns också videor som förklarar hur hon hanterade rengöringen av de olika delarna. Här hittar du den första och här den andra.

En mycket vanlig metod är att blötlägga filtret i varmt vatten och diskmedel, men du kan även tillsätta bikarbonat. I de allvarligaste fallen, alltid efter att för hand tagit bort skräpet som lurar i de olika mellanrummen, låt bitarna dra i varmt vatten med lite tvål (diskmedel, eller Marseille-tvål) och även några matskedar vit vinäger, i flera timmar.

Glöm inte att även kontrollera facket där filtret sitter, där det ibland återstår matrester och smuts som behöver tas bort. När du sedan har rengjort och monterat tillbaka allt, vrid bladen för hand för att se till att de inte stöter på hinder.

Beroende på hur ofta du använder tvättmaskinen skulle denna rengöring behöva göras en gång i veckan (för de som använder den ofta) eller var 15-20:e dag i andra fall.

Advertisement