Tips för att undvika solblekta kläder när du hänger dem utomhus

av Hilda Maria Morgan

15 Juli 2022

Tips för att undvika solblekta kläder när du hänger dem utomhus
Advertisement

Närhelst du har möjlighet att hänga tvätten ute i solen eller hur som helst utomhus bör du göra det: det är den naturliga metoden som tar bort dålig lukt och dessutom undviker mögelbildning. Det kräver tid och plats, men när det är fint väder och höga temperaturer är en balkong, ett hörn av trädgården eller till och med ett fönster i söderläge i ditt hem idealiska ställen att lufttorka kläder på.

Problemet kan dock vara att de direkta solstrålarna till slut göra att de olika tygerna bleks: när det är väldigt varmt och strålarna är "starkare" så har de faktiskt den effekten på tygerna, och gör dem hårdare särskilt om vi glömmer tvätten på torkställningen eller på linan för länge. Det är därför bäst att vidta några åtgärder som de som anges nedan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Kom ihåg att ta in mörkare plagg före de andra: det är de som bleknar mer synligt, och när temperaturen är hög krävs det väldigt lite för att de ska bli tillräckligt torra.

  • Om platsen där du hänger tvätten verkligen utsätts för direkta strålar, undvik att hänga de ömtåligaste tygerna där: linne och siden missfärgas till exempel lättare.

    Det är bättre att hänga bomull, ull (spritt platt, och i alla fall inte länge) eller blandad ull i solen. Vissa tyger som innehåller polyester, akryl och nylon kan också motstå blekning bättre.

  • Om du hänger inomhus och solen som filtreras genom fönstret är riktigt stark, stäng gardinerna (om du har väldigt tunna och nästan genomskinliga, som filtrerar strålarna lagom). Det kan vara det användbara alternativet att hålla fönstren öppna utan att släppa in för mycket ljus. Annars kan du använda fönsterfilmer, sådana som skyddar mot UV-strålar.

  • Om du använder ett klädstreck och inte torklina kan du också ha en mycket tunn bomullsduk (eller annat tyg) redo, samt en gammal sarong. Du kan placera den platt ovanpå de hängande kläderna, eventuellt genom att sätta fast den på klädstrecket med klädnypor, det kommer att räcka för att skydda mot strålarna utan att hålla kvar fukt på tygerna. Detta är också användbart som skydd mot damm och pollen!

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Slutligen, om du brukar hänga på lina kan du använda ljusa plagg som skydd för de mörka: häng först de mörka på linan, och häng sedan de ljusa ovanpå. När det är väldigt varmt torkar ett dubbelt lager tyger snabbt. Annars, speciellt om din lina är permanent installerad i trädgården eller på balkongen, är det bra att alltid vilket håll solen kommer ifrån, och därför skulle du kunna hänga de ljusa plaggen på solsidan längre och de mörka på den andra. Eller använda de ljusa på den första tråden, och de mörka på den intilliggande tråden, så kommer de andra att skyddas från de första!

På så sätt kan du undvika obehagliga överraskningar när du tar bort kläderna från torkställningen!

Advertisement