Smutsiga fönsterluckor? Prova den här TikTok-metoden för att få dem rena och glänsande igen

av Hilda Maria Morgan

06 Juli 2022

Smutsiga fönsterluckor? Prova den här TikTok-metoden för att få dem rena och glänsande igen
Advertisement

Fönsterluckor som utsätts för smuts och atmosfäriska ämnen blir lika smutsiga som fönster, även om man inte alltid kommer ihåg att putsa luckorna lika ofta. När allt kommer omkring är smutsen på luckorna inte direkt irriterande som den som får glaset i ett fönster att bli matt. Ändå förtjänar även luckorna att rengöras noggrant då och då.

Det finns olika metoder för att göra detta, och den vi redovisar nedan är väldigt enkelt eftersom det handlar om att använda ingredienser och verktyg som vi ofta redan har hemma. Läs vidare för att ta reda på mer.

via @lacasadimattia/TikTok

Advertisement
@lacasadimattia/TikTok

@lacasadimattia/TikTok

TikTok förklaras detta av kontot @lacasadimattia, där kan vi se Mattia Alessio hålla i pinnar och dukar för att få luckorna att glänsa med bara några enkla gester som är inom allas räckhåll.

Det första steget är att ta bort dammet med en kvast. Men var försiktig, i detta som i de andra stegen, om slutaren är helt stängd kommer borsten eller de andra verktygen inte att kunna glida mellan de olika banden, så det kan vara att föredra att hålla den lite smått öppen för att kunna nå även de svåraste mellanrummen bättre.

Mattia fortsätter med att blöta en mikrofiberduk med enbart vatten, som han för över fönsterluckorna två gånger. Du kan alltid använda en kvast eller golvmopp för att enkelt nå alla punkter på luckorna. På så sätt får du bort all den grövre smutsen och det mest iögonfallande skräpet.

Fyll nu en balja med 3 liter hett vatten och några droppar diskmedel. Lite Marseille-tvål kan också fungera bra. Tvätta sedan luckorna med en annan trasa, doppad i tvålvattnet och väl urvriden. Gå över luckorna ett par gånger. Skölj och torka sedan av med en torr trasa (även en gammal tygtrasa eller handduk går bra) för att torka allt omedelbart och undvika ränder.

Precis som med fönstren är det bra att sköta denna typ av rengöring vid en tidpunkt på dygnet då luckorna inte nås av direkt solljus så att tvålen inte torkar innan den sköljs bort.

Titta på instruktionsvideon på TikTok och bläddra i flödet för fler användbara tips.

Advertisement