Få stopp på hund- och katthår i soffan: prova några enkla och effektiva hjälpmedel

av Hilda Maria Morgan

23 Oktober 2022

Få stopp på hund- och katthår i soffan: prova några enkla och effektiva hjälpmedel
Advertisement

Att ha husdjur i huset är en stor glädje, även om det innebär små dagliga uppoffringar. Hanteringen av tiden att ägna åt att ta hand om det ska tas i beaktande, liksom ansträngningen att hålla huset rent även när hundar och katter är i närheten.

Hur noggranna vi än är blir det faktiskt oundvikligt att få de fyrbenta vänners hår nästan överallt, från kläder till möbler, och sofforna är bland de största behållarna för hund- och katthår. Här är några metoder som kan hjälpa dig att på allvar sätta stopp för detta problem.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Förebyggande: ju färre hårstrån som måste falla från våra vänner, desto mindre blir det att samla in. Så ta för vana att borsta dem med borstar som inte stör dem (de är olika beroende på vilken typ av hår din hund eller katt har), på så vis får du huvuddelen av pälsen att falla vid ett tillfälle... Och på ett ställe.
  • Använd dammsugaren ofta: på marknaden finns modeller som är designade speciellt för dem som har djur, och är utrustade med olika tillbehör för att samla och ta bort håret i de olika mellanrummen där de gömmer sig. Men även en normal och tillräckligt kraftfull dammsugare kommer att kunna få upp och ta bort många fler hårstrån än en enkel borste i kombination med manuell uppsamling.
  • Gummihandskar: när det inte finns tid att ta till dammsugaren, eller du inte har någon till hands, ta på dig en gummihandske, blöt den med vatten och rör handen över soffan. Många hår kommer att borstas bort eller fastna på själva handsken.
  • På liknande sätt kan du använda en skrapa.
  • En våt svamp: lite som de tidigare metoderna är en våt svamp också ett bra sätt att få håren att fästa, och det finns faktiskt de som också använder det i tvättmaskinen. Problemet är att det sedan är svårt att ta bort dem från svampen, så du måste fortsätta använda den i sofforna så länge det fungerar.
Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Ta hjälp av tvättmaskinen: om du kan ta bort soffans klädsel är detta den bästa taktiken att använda efter att ha tagit bort det mesta för hand eller med en dammsugare. Se dock till att du kontrollerar och rengör filtret och tätningarna noggrant efter att du tvättat klädsel som var täckta med djurhår.
  • Sköljmedelsblad: du kan använda de som redan använts i torktumlaren och föra dem över soffan så att de fångar upp så många hår som möjligt. När de fyllts, släng dem.
  • Roller: det är en av de snabbaste lösningarna, utmärkt för nödsituationer. Ta bara bort filmen som täcker den klibbiga delen på varje nytt lager och rulla över soffan precis som på kläder. På samma sätt kan du också använda tejp - men det är arbetsamt och dyrt.

Vilken är din favoritmetod för att ta bort dina fyrbenta vänners hår från soffor?

Advertisement