Är dina kuddar i ett fruktansvärt skick? Försök att återställa dem med en djuprengöring som den på TikTok

av Titti Carlberg

04 Juli 2022

Är dina kuddar i ett fruktansvärt skick? Försök att återställa dem med en djuprengöring som den på TikTok
Advertisement

Det finns de som kallar det "Laundry stripping" och de som helt enkelt kallar det för att "blötlägga": djuprengöringstekniken som har blivit så populär på TikTok kan vara ett botemedel att prova när alla andra inte ger önskat resultat. Och det är också det som hjälper när du inte har en tillräckligt stor tvättmaskin för skrymmande saker. Vad består denna "Tvätt stripp" av (det är så här vi kan översätta det engelska uttrycket)?

Det är inget annat än en intensiv förtvätt, där plaggen får ligga i blöt i flera timmar, i rikligt med varmt vatten där det har lösts upp olika sorters tvättmedel. Det fungerar på kläder, filtar, mattor och till och med kuddar, som en TikToker har visat, med kuddar som var i ett fruktansvärt mardrömsskick.

via pwincesslexx/TikTok

Advertisement
@pwincesslexx/TikTok

@pwincesslexx/TikTok

I videon på kontot @pwincesslexx ser vi faktiskt resultatet av Laundry stripp med ett par kuddar, 5 år gamla, och reducerade i ett fruktansvärt tillstånd: före behandlingen har de en brunaktig färg som får en att kisa med ögonen.

Kvinnan förbereder genom att fylla halva badkaret med  vatten (generellt varmt) och häller sedan i:

  • Tvättmedel (i det här fallet flytande, men det går bra att använda pulver)
  • Parfym för tvätt i pärlor
  • Fläckborttagningsmedel av aktivt syre i pulverform

I allmänhet, i den här typen av video, använder människorna (även, eller kombinerade på olika sätt med varandra) kapslar med tvättmedel, bikarbonat och borax. Det senare och det aktiva syrefläckborttagningsmedlet saknas aldrig. 

När det kommer till kvantiteter varierar det lite från person till person som visar sina ansträngningar på nätet, men det noteras att de generellt är väldigt generösa med de olika produkterna. Det är dock inte säkert att resultaten inte skulle vara märkbara även med mindre rikliga doser. 

Tillvägagångssätt? Det är verkligen enkelt.

  1. Blanda ingredienserna i badkaret
  2. Blötlägg kuddarna, var noga med att vända dem och blötlägga dem väl
  3. Låt de dra så många timmar som möjligt, och framförallt så många som behövs. När det gäller den här videon, blötlade kvinnan kuddarna i 24 timmar
  4. Krama varje kudde lite och lägg dem i tvättmaskinen på ett normalt tvättprogram

Naturligtvis är detta en procedur som lämpar sig för kuddar som kan tvättas i tvättmaskin, det vill säga traditionella och några mer moderna typer. Det rekommenderas inte att göra det med latex eller memory foam, men kontrollera i vilket fall som helst instruktionerna.

Återigen: varje typ av kudde har ett vägledande utgångsdatum beroende på typen och användningen av den. Därför, om de vid det här laget är mycket slitna, såväl som smutsiga, kan det fortfarande vara bättre att byta ut dem mot nya istället för att tvätta dem.

Advertisement