Att bekämpa flugor: använd enkla gör-det-själv-medel för att hålla dem borta från hemmet

av Hilda Maria Morgan

05 Juli 2022

Att bekämpa flugor: använd enkla gör-det-själv-medel för att hålla dem borta från hemmet
Advertisement

Höga temperaturer för med sig en hel rad olägenheter, inte minst de insektssvärmar som invaderar våra hem. Bland dem är flugor särskilt irriterande: smutsiga och fiender av en god hygien är de också bullriga och svåra att köra bort. Här måste vi därför ta till en rad medel för att hålla dem borta från hemmet så mycket som möjligt.

Inte bara förebyggande beteenden, utan även vissa gör-det-själv-lösningar kan faktiskt hjälpa till i kampen för att motverka förekomsten av dessa irriterande insekter i huset. Faktum är att även om de är effektiva så är kemiska insektsmedel farliga för oss, för barn och husdjur att andas och då är de även skadliga för andra typer av helt ofarliga insekter. Då är det bättre att prova några mindre skadliga medel först.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Jäst myntablandning

Ett naturligt botemedel som ska tillagas i mängd med jämna mellanrum är en blandning av jäst mynta, för vilket vanliga och billiga ingredienser behövs. Faktum är att du behöver:

 • Vit vinäger (även från äpplen eller ris, för en något mindre skarp lukt)
 • Myntablad
 • En glasburk med lock
 • En sil för att filtrera
 • En sprayflaska

Förberedelse:

 1. Fyll burken med vit vinäger
 2. Lägg till några myntablad (4 eller 5, men ännu fler om du vill)
 3. Stäng och låt jäsa i en vecka
 4. Filtrera ner vätskan i sprayflaskan med hjälp av ett durkslag (ev. även en tratt)
 5. Lämna tillräckligt med utrymme för att kunna späda med vatten

Hur man använder den: spraya i entréerna, sedan runt dörrar och fönster, kanske till och med på gardinerna eller myggnäten. Du kan också spraya det lite som du gör med insektsmedelssprayer. Du kan också hålla burken öppen nära bordet där du äter, särskilt utomhus, för att använda den som ett avskräckande medel - så länge den sura lukten av vinägern inte är för stark.

Andra botemedel

 • Du kan skapa en fälla genom att skära av halsen på en flaska och föra in den i den omvända botten. Botten fylls med vatten och socker, eller en sötad dryck eller fruktjuice. Du kan också lägga till matrester, särskilt köttbitar. Flugorna kommer flyga in i flaskan lockade av dofterna och kommer sedan inte kunna ta sig ut.
 • Citrusfrukter och kryddnejlika: stick in kryddnejlika i fruktköttet på en halverad citron eller apelsin och lämna dem nära fönster och dörrar där flugor lätt kommer in. Du kan också skära citroner i klyftor eller skivor istället för på mitten.
 • Eterisk oljespray: istället för den som anges ovan kan du använda någon form av deodorant där du istället för vinäger använder ren alkohol (vodka går också bra, luktfri). Tillsätt droppar av eteriska oljor som doftar ovälkomnande för insekter, såsom citrongräs, pelargon eller lavendel, och spraya runt om i huset, särskilt på gardiner.

Dessutom är det alltid bra att undvika att lämna någon form av matrester eller smuts runt om i huset (även avföring från våra husdjur, eller sopor, som lockar flugor), för att göra vilket rum som helst mindre attraktivt för dessa insekter.

Advertisement