Älskar du romantiska trädgårdar? Skapa en förtrollande provensalsk hörna inspirerad av dessa idéer

av Hilda Maria Morgan

09 Juli 2022

Älskar du romantiska trädgårdar? Skapa en förtrollande provensalsk hörna inspirerad av dessa idéer
Advertisement

Rustik och samtidigt chic, delikat och romantisk, den provensalska trädgården har en charm från forna tider. Aromatiska växter, lavendel, stenväggar, flätade korgar, antika rosor, smidesmöbler är några av huvudelementen som kännetecknar den. Allt i en härlig vintagemiljö med milda toner, lätt att återskapa i medelhavs- och landsbygdssammanhang, som delar ett milt och tempererat klimat med Provence, en region belägen i södra Frankrike.

Om du inte känner för att förvandla hela trädgården utan bara vill anpassa några hörn, kan du dra nytta av gamla tiders vaser, kannor och hinkar, sätta in typiska blommor och växter, börja med den oundvikliga doftande lavendeln. Smidesjärnsbord och stolar hjälper till att skapa den perfekta provensalska atmosfären.

Advertisement

Börja personlighetsgöra ditt provensalska hörn genom att välja flätade eller vintageinspirerade korgar. Du kan sätta in färska eller torkade blommor i dem, men också hela växter, börja med lavendel och aromatiska örter. Placera dem i korgarna utan att ta bort dem från krukan och placera dem i ett strategiskt hörn utomhus.

Advertisement

Den obestridda stjärnan i trädgården i provensalsk stil är lavendel, som förutom att utsöndra en läcker doft, färgar sammanhanget med behagliga lila nyanser. Det är bland annat en motståndskraftig växt och representerar ett utmärkt naturligt medel mot myggor och andra insekter. Rustik men också elegant, lavendel får inte saknas.

Aromatiska växter är också perfekta för din provensalska trädgårdshörna. Du kan odla dem i lerkrukor eller till och med plantera dem i återvunna gamla vintagehinkar. Rosmarin, timjan, salvia, basilika, mynta, oregano, valet är brett och mycket väldoftande. För att inte tala om att örterna är utmärkta i köket.

Smidesjärn är ett material som används ofta i provensalska trädgårdar och lämpar sig perfekt för att skapa ett underbart temahörn. Hur introducerar man det? Till exempel genom att sätta in ett lusthus på vilket man kan odla blåregn eller vinrankor eller, om det tillgängliga utrymmet är begränsat, genom att placera ett bord och stolar av detta material i ett hörn. Om de är vintagepjäser blir den slitna effekten perfekt i harmoni med den provensalska stilen.

Mer på vintagetemat, om du har gamla hinkar, kannor och vattenkannor, släng dem inte utan ställ dem på marken bredvid varandra. Alternativt kan du placera dem ovanpå gamla trästolar och förstärka dem med planterandet av blommor och växter i dem.

Nu är allt du behöver göra att skaffa det du behöver och börja ge liv åt ditt provensalska hörn.

Advertisement