Säkerställ ständigt fräscht doftande lakan med enkla och billiga knep

av Hilda Maria Morgan

26 Oktober 2022

Säkerställ ständigt fräscht doftande lakan med enkla och billiga knep
Advertisement

När vi kopplar av i sängen på kvällen är det alltid trevligt att upptäcka att lakan och kuddar doftar på ett delikat och omslutande sätt, med blommiga, kryddiga eller citrusiga aromer, efter behag. Allt detta ger oss intrycket av friskhet och renhet, och förenar verkligen avkoppling och en mer vilsam sömn.

Ibland är dock tvätten som tagits bort från torkställningen, torktumlaren eller till och med det som trängdes i någon garderob inte så väldoftande som vi skulle vilja, och det kan även hända med lakanen som vi bäddar sängen med. Här är några tips för att förhindra att detta händer.

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

När det är dags för tvätten:

  • Om du måste tvätta lakan som har blivit impregnerade med starka och obehagliga lukter, tillsätt 100 gram bikarbonat i en balja fylld med ljummet vatten, låt det smälta och låt lakanen dra i en halvtimme innan du tvättar dem som vanligt. Du kan också strö tvättmaskinstrumman med samma mängd bikarbonat innan du låter tvätten ligga i blöt i själva tvättmaskinen (detta görs genom att pausa ett program - vanligtvis korta - efter att trumman är fylld).
  • Skölj med vinäger: även här måste du hitta rätt tidpunkt i tvättcykeln, precis innan sköljningen. Häll då 60-100 ml vit vinäger i tvättmedelsfacket och låt det skölja. Lufttorkning efteråt är att föredra.

Under torkningen:

  • Helt klart hjälper torktumlaren med sköljmedelsbladen, vilka du också kan göra med göra-det-själv: häll några droppar valfri eterisk olja på en bit vit bomull och lägg den i apparaten tillsammans med tvätten.
  • Lufttorka helst, inomhus eller i ett ventilerat utrymme på balkongen eller trädgården där tvätten inte påverkas av direkt solljus för länge. Ta bort tvätten bara när den är helt torr, eftersom fukt också orsakar dålig lukt.

I garderoben:

  • Lägg alltid nytvättad tvätt längst ner i högen eller längst bak på hyllan så prioriterar du att använda det som tvättades och staplades för längst tid sedan, utan att de behöver ligga instängda för länge.
  • Använd system för att absorbera fukt (bikarbonat, torr kaffesump, torra tepåsar) och för att deodorisera skåp och lådor - till och med en tvål inlindad i ett tygstycke och eventuellt placerad mitt emellan lakanen är väldigt bekvämt.

På sängen:

  • När det är dags att bädda sängen med lakanen, om du känner att de behöver deodoriseras, kan du lämna dem i luften (eller i solen i ungefär en timme).
  • Förbered en gör-det-själv-spray: blanda 200 ml destillerat vatten, 90 ml ren vodka och 20-30 droppar av en eller flera valfria eteriska oljor i en sprayflaska och spraya (utan att blötlägga) lakanen som placerats på säng.

Vilket är ditt idiotsäkra knep för att alltid ha väldoftande lakan?

Advertisement