Vill du ha fläckfria golv? Prova dessa 4 gör-det-själv-metoder som lämpar sig för olika ytor

av Hilda Maria Morgan

06 Juli 2022

Vill du ha fläckfria golv? Prova dessa 4 gör-det-själv-metoder som lämpar sig för olika ytor
Advertisement

Marseille tvål, vatten, bikarbonat, citron, ättika, det här är huvudingredienserna du behöver för att rengöra golv väl, kombinera dem bara på olika sätt för att få naturliga rengöringsmedel som är perfekta för alla ytor. Medan bikarbonat är värdefullt för att desinficera ytor, är det lika värdefullt för att ta bort eventuellt fett och även urinfläckar. Fantastiskt bra om du har katter och hundar hemma.

Å andra sidan desinficerar ättika och tar bort dålig lukt, medan citron har avfettande och sanerande egenskaper. Hur är det med Marseille-tvålen? Den hjälper till att avfetta även de ömtåligaste golven och polerar och rengör grundligt. Det fina är att med dessa enkla och naturliga ingredienser kan du rengöra vilken yta som helst, från parkett till marmor, från stengods till terrakotta.

Advertisement

Parkett

Parkett

Pixabay

Har du parkettgolv? Rengör det med en blandning av vatten och 1/5 ättika, men var noga med att pressa moppen väl för annars riskerar du att skada golvet. Se också till att använda denna lösning endast på lackad parkett. Om golvet är mycket smutsigt och fläckigt rekommenderar vi att tillsätta vegetabilisk flytande tvål till blandningen.

Advertisement

Marmorgolv

Marmorgolv

Pixabay

Om ditt golv är av marmor, undvik bikarbonat och gör en blandning av vatten och flytande Marseille-tvål. För 2 liter vatten behöver du minst 2 matskedar flytande tvål. Moppa marmorn och se till att du kramar ur moppen väl. Om marmorn har irriterande gula fläckar kan du ta bort dem med vatten och citronsaft. Om du också vill polera den, skrubba ytan med en enkel tygtrasa av ull.

Golv av gres

Golv av gres

Chris Young via Wikimedia Commons

För att rengöra stengodsgolv kan du använda ett glas ättika, 3 liter varmt vatten, 4 matskedar alkohol och Marseille-tvålflingor. Om du vill kan du bara använda ättika och några flingor Marseille-tvål, häll dem direkt i hinken med vatten.

Terrakottagolv

Terrakottagolv

Giovanni via Wikimedia Commons

Med tanke på dess otroliga motståndskraft används terrakottagolvet mer utomhus än inomhus: för att rengöra det är den bästa ingrediensen ättika, som helt enkelt hälls i varmt vatten och används för att tvätta ytan. Ett halvt glas räcker till 2 liter vatten.

Lycka till!

Advertisement