Dags att rengöra fläkten: ta reda på hur du tar bort smutsen väl för att andas ren luft

av Hilda Maria Morgan

05 Juli 2022

Dags att rengöra fläkten: ta reda på hur du tar bort smutsen väl för att andas ren luft
Advertisement

Inte bara luftkonditioneringsapparater, även fläktar måste rengöras noggrant innan de återanvänds under sommarsäsongen. Det räcker dock inte att ta bort dammet, för att säkerställa ett rent luftflöde är det faktiskt viktigt att rengöra dem noggrant. En enkel operation, som du kan utföra på några minuter, med hjälp av Marseille-tvål eller naturliga blandningar som vatten och ättika, ett utmärkt avfettningsmedel som ofta också rekommenderas för rengöring av gasspis och ugn.

Innan du påbörjar rengöringen ska du dock se till att du har det du behöver till hands: förutom tvål, vatten och vinäger behöver du en mikrofiberduk, en hink och en skruvmejsel för att ta isär fläkten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Koppla först bort fläkten från elförsörjningen för att undvika fara, och ta bort huvudgallret med hjälp av en skruvmejsel. På så sätt kommer du att kunna rengöra alla dess delar.

När gallret har tagits bort, torka av bladen med en mikrofiberduk för att ta bort eventuellt damm. Denna operation kräver delikatess men kan också utföras utan att demontera dem, vilket ibland kan vara lite komplicerat. Om du ändå vill prova, fråga någon som är praktisk om hjälp och läs oavsett alltid monterings- och demonteringsanvisningarna.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Efter att du tagit bort dammet, häll vatten i en hink, tillsätt Marseille-tvålflingor, blötlägg trasan, vrid ur den och torka av bladen noggrant, ta också bort eventuella fläckar. Torka av dem försiktigt för att undvika att skada dem.

Vid det här laget kan du gå vidare till att rengöra gallren, spraya dem med en naturlig lösning baserad på vatten och ättika i lika stora mängder. Torka av dem med trasan och ta bort de olika resterna av smuts och skölj dem sedan väl.

Vi har nästa kommit till slutet, nu är det bara att vänta på att gallren och bladen ska torka helt. Sätt inte ihop dem igen om de fortfarande verkar fuktiga eftersom det inte rekommenderas, dessutom riskerar du att äventyra fläktens korrekta funktion.

Denna rengöringsoperation är nödvändig för att säkerställa ren luft och eliminera damm som samlats under månaderna av inaktivitet, så försumma det inte, även eftersom det tar väldigt lite tid och kraft.

Advertisement