Bladlöss på rosor: Upptäck metoderna för att bli av med dem

av Titti Carlberg

30 Juni 2022

Bladlöss på rosor: Upptäck metoderna för att bli av med dem
Advertisement

Det finns många sorter av bladlöss som älskar att bosätta sig på rosenbuskar: de återkommer varje år och attackerar växter massivt och snabbt. De vanligaste bladlöss arterna är Macrosiphum rosae och Macrosiphum euphorbiae, som inte bara är begränsade till rosor utan angriper även andra växter (som potatis, men även prydnadsväxter).

Att kontrollera närvaron av dessa parasitära insekter är viktigt för att få vackra och friska rosor. Men vi måste först lära oss att känna igen "fienden"; bladlössen som vi pratar om är små insekter, drygt tre millimeter långa och med färger som sträcker sig från grönt (vanligast) till rosa. De skapar mycket stora kolonier på kort tid, och producerar även igenkännbar melass. Så vad ska man göra för att befria rosorna från dessa oönskade gäster? Läs vidare för att få reda på mer.

via Royal Horticoltural Society

Advertisement
Scot Nelson/Flickr

Scot Nelson/Flickr

Symptomer på rosor som har drabbats av bladlöss, som bör kontrolleras regelbundet:

 • På knoppar, kvistar och unga blad kan du se små gröna eller rosa insekter;
 • Man kan se att insekterna har dragit loss bitar av knopparna eller bladen;
 • Blad och knoppar är täckta med klibbig melass;
 • Någon form av vit eller svart mögel blir synliga på bladen.

Borttagning av bladlöss

mindre allvarliga fall kan du bestämma dig för att låta det vara (eftersom dessa insekter är föda för många andra i trädgården och i naturen i allmänhet). För att ingripa om situationen förvärras. Annars:

 • Det räcker att ta bort dem manuellt och klämma sönder dem
 • Skaka lätt på bladen och blommorna så att de faller till marken, där de blir offer för andra insekter.
 • Du kan rikta en vattenstråle (utan att skada växten), för att de ska lossa och få dem att falla.

Om problemet är mer allvarligt kan du:

 • Använd naturliga rovdjur, såsom nyckelpigor, karabider, hudbakterier, svävflugor, parasitoid hymenoptera. De kan också köpas i specialiserade butiker och hjälper till att kontrollera många andra parasiter.
 • Organiska bekämpningsmedel: vissa baserade på naturliga ingredienser som pyretrum, fettsyror eller vissa vegetabiliska oljor (som Neem) eller eteriska oljor, vilka är botemedel som inte skadar andra växter eller jorden.
 • Det finns även gödselmedel som innehåller ytaktiva ämnen eller fettsyror, men även syntetiska ingredienser som fungerar bra. De finns att köpa i specialiserade affärer eller online.
 • Det rekommenderas alltid att endast använda syntetiskt insekticider som en sista utväg: de skadar andra nyttiga djur och växter i trädgården.

Trevlig trädgårdsskötsel!

Advertisement