Har du inte gröna fingrar? Fokusera på perenner, de sås bara en gång och håller i flera år

av Hilda Maria Morgan

05 Juli 2022

Har du inte gröna fingrar? Fokusera på perenner, de sås bara en gång och håller i flera år
Advertisement

De är fantastiska i köket, har otaliga välgörande egenskaper och trivs i mer än 2 år efter att de planterats. Det är vad perenner är, vars livscykel inte tar slut på vintern som för ettåriga växter, utan återupptas igen på våren. Faktum är att under vintern vilar de men dör inte.

Doftande, goda och i grunden rustika, därför är de lätta att odla både i marken och i krukor, utan behov av stor skötsel. Det finns otaliga varianter men de vi har valt ut är mestadels ätbara, perfekta för att smaksätta för- och huvudrätter eller för att förbereda utmärkta drinkar. Från lavendel till timjan, från rosmarin till mynta, perenner kommer att ge dig stor tillfredsställelse utan att lägga alltför mycket ansträngning på det.

Advertisement

Mynta

Mynta

Pixabay

Mynta är en flerårig örtartad växt som det finns många sorter av. Pepparmynta är den mest använda örten i köket, vid beredning av likörer, cocktails, safter men också för att smaksätta maträtter. Den är lättodlad och kräver ingen speciell uppmärksamhet och tvärtom tenderar den att expandera snabbt även om du planterar den i krukor.

Advertisement

romersk kamomill

romersk kamomill

PxHere

Romersk kamomill är en flerårig växt som är lätt att odla även i inte särskilt bördiga jordar, som verkligen är dess favoriter. Den ska inte vattnas för mycket eftersom den inte tål för om vattnet stagnerar. Utmärkt för beredning av örtteer.

Gräslök

Gräslök

Pixabay

En flerårig ört, gräslök är inte bara dyrbar i köket, utan också mycket dekorativ. Den föredrar en bördig jord och full solexponering. När vintersäsongen väl är över börjar den vegetera igen från vår till oktober. Du kan använda de hackade bladen för att smaksätta olika rätter, genom att klippa av dem vid basen med en sax.

Salvia

Salvia

Pixabay

Utmärkt i köket och rik på välgörande egenskaper, salvia är en flerårig växt som lämpar sig både för odling i marken och i krukor, så länge den står i solen eller i halvskugga. Vattna den ordentligt när du planterar den men var sedan noga med att inte överdriva med att vattna den eftersom den inte tål vattenstagnation. Som växt håller den flera år.

Timjan

Timjan

Pixabay

Timjan är en flerårig buske som behöver väldigt lite skötsel för att trivas, den kan faktiskt lätt överleva även i avgjort torra jordar. Lätt att odla, bra i köket. När du klipper kvistarna, se till att göra det med rena saxar genom att göra precisa snitt.

Advertisement

Citronmeliss

Citronmeliss

Pixabay

Citronmeliss är en spontan aromatisk växt som tillhör familjen Lamiaceae och är en av de fleråriga örterna. Man kan använda dess blad, stjälkar och blommor vilka är utmärkta för att tillaga örtteer men även för att smaksätta olika rätter. Lättodlad så länge den inte står i fullt solljus, eftersom den föredrar ett svalt klimat. Bladen kan skördas när plantan har börjat växa.

Rosmarin

Rosmarin

Pixabay

En aromatisk flerårig växt, rosmarin tillhör familjen Lamiaceae och är typisk för Medelhavsområdet. Den har inga speciella behov men gillar inte kyla, så om den odlas i områden med låga temperaturer bör den planteras i solexponerade och skyddade områden.

Advertisement

Lavendel

Lavendel

Pixabay

Här är ytterligare en flerårig aromatisk växt som sticker ut för sina underbara lila blommor. Lavendel är inte svårt att odla men det är lämpligt att plantera den i ett soligt läge och om du vill plantera den i krukor, kom ihåg att plantera om den i en större behållare varje vår. Jorden måste vara väldränerad. Det är bäst att samla lavendeln efter att knopparna har bildats men innan blommorna öppnar sig helt.

Redo att fylla balkonger och trädgårdar med dessa vackra, välsmakande och doftande växter?

Advertisement