Få bort klibbiga etiketter: tre metoder att prova på som förklaras på TikTok

av Hilda Maria Morgan

24 Juni 2022

Få bort klibbiga etiketter: tre metoder att prova på som förklaras på TikTok
Advertisement

Självhäftande etiketter som fastnat på burkar, glasflaskor eller plastbehållare och många andra liknande föremål: vi måste ofta ta itu med detta lilla hushållsproblem. I de flesta fall räcker det med att blötlägga etiketterna i några timmar för att sedan skrapa bort dem, men det fungerar inte alltid. Om etiketterna är gjorda av plast, om vi inte har tid, om det finns klister-rester kvar eller om föremålen som ska rengöras är för stora för att sänkas ner i en balja, vad kan man då göra?

Det finns olika metoder som kan komma väl till pass, och några illustreras också i några TikTok-videor.

Advertisement

Vatten, bikarbonat och olja

Vatten, bikarbonat och olja

Video tutorial via @newlifestyle/TikTok

Den första metoden, som vi också ser på @newlifestyle’s TikTok, är den vanligaste: kvinnan berättar att varje gång hon ska ta bort etiketter från burkar låter hon dem helt enkelt ligga i blöt på morgonen i diskhon, hon ser till att burken förblir helt nedsänkt, lämnar sedan hemmet för att arbeta och flera timmar senare när hon kommer tillbaka behöver hon bara skrapa av etiketten med nageln.

Denna metod lämnar dock ibland rester, och i så fall har hon en pasta gjord med tre delar bikarbonat och en del olivolja redo (men andra vegetabiliska oljor fungerar också), denna måste gnidas på glaset tills alla spår av lim försvinner.

Metoden fungerar med pappersetiketter och på ytor som sannolikt inte repas av bikarbonat, som är lätt nötande.

Advertisement

Hett vatten, bikarbonat och diskmedel

Hett vatten, bikarbonat och diskmedel

Video tutorial via @tishmal/TikTok

Ett annat utmärkt botemedel på glas är det som anges av @tishmal.

  1. Koka upp lite vatten
  2. Häll upp det i burken eller flaskan tills den fylls till minst så långt som etiketten når (så att limmet smälter lite)
  3. Efter ett tag kan du ta bort etiketten med fingrarna
  4. Häll i en skål en eller två matskedar bikarbonat, några droppar diskmedel och blanda
  5. Använd krämen som erhållits på hela området där limrester finns kvar och skölj sedan.

En syl

En syl

@tidycademypro/TikTok

Vad gör man om ytan som ska befriats från etiketten är gjord av plast eller material som riskerar att bli matt av bikarbonat? Det finns de som bara använder olja, de som värmer etiketten med en hårtork tills den kan tas bort helt. Men även i detta andra fall återstår ibland lite lim.

@tidycademypro visar att i det här fallet är en utmärkt idé en böjd syl (som de som används för Cricut), med vilken man försiktigt kan ta bort (utan att repa) resterande lim.

Vilken metod föredrar du för att ta bort självhäftande etiketter?

Advertisement