Fyll din trädgård med förtrollande dofter med 3 tåliga och vackra buskar

av Hilda Maria Morgan

17 April 2023

Fyll din trädgård med förtrollande dofter med 3 tåliga och vackra buskar
Advertisement

En trädgård kan vara vacker och bekväm, men om vi, när vi går genom den, sveps in av moln av berusande dofter, blir den verkligen en oemotståndlig plats. Och växterna är precis det element som hjälper oss att dekorera trädgården på detta sätt, vilket gör den till en oas där man kan spendera varje tänkbart ögonblick. Det finns otaliga arter som avger förtrollande dofter, men det finns några som förutom att vara vackra och väldoftande också är mycket motståndskraftiga och mångsidiga, och som därför är lämpliga att placera längs tomtgränsen, längs med gångarna, i rabatter eller som kanske till och med kan bli själva medelpunkten på något ställe i trädgården.

Vi listar några nedan, som alla är lättodlade och doftar ljuvligt.

Advertisement

Fläder (Sambucus nigra)

Fläder (Sambucus nigra)

Pixabay

En växt som ofta anses vara för simpel för att dekorera trädgårdar, men fläder är istället väldigt vacker och generös. Extremt motståndskraftig och inte alls krävande när den odlas, den lyckas växa bra även i städer även i närvaro av föroreningar. Under blomningsperioden är den fylld med vita paraplyblommor, följt av klasar av svarta bär. Den har en delikat och behaglig doft, och för att njuta av så många blommor som möjligt är det bäst att placera den i soliga lägen, även om den tål halvskugga. Jorden bör vara rik, mjuk och väldränerad. Den är ofta självförsörjande vad gäller bevattning, vid långvarig torka måste jorden vattnas för att hålla den fuktig med jämna mellanrum.

Advertisement

Schersminsläktet (Philadelphus)

Schersminsläktet (Philadelphus)

Pixabay

En annan mycket rustik växt. När den fylls med mycket delikata vita blommor uppkommer ett riktigt moln med en berusande, lätt citrusdoft. Detta är en annan art som inte syns så ofta i moderna trädgårdar, men som anpassar sig till tusen användningsområden: den kan planteras i stället för en häck, för att fylla bakgrunden av rabatter men också som en bård. När den väl har tagit plats är den praktiskt taget självförsörjande (om den planteras i öppen mark). Den älskar soliga platser och passar till exempel bra tillsammans med rosor, som den erbjuder en fantastisk bakgrund till.

Pittosporum (Pittosporum tobira )

Pittosporum (Pittosporum tobira )

Surely Shirly/Flickr

Om du älskar doften av apelsinblommor och jasmin, överväg att lägga till den här växten till trädgården: i själva verket påminner dess doft ofta om den av de andra arterna som just nämnts. Pittosporum har också vita blommor, men också starka grenar och ett tjockt, glänsande bladverk, och tenderar att anta en kompakt vana som gör den idealisk för häckar, även om den också är väldigt vacker växandes ensam och bildar buskar av ansenlig storlek (nästan små träd). Ursprungligen från subtropiska klimat, den klarar sig bra i kustområden, där den är praktiskt taget oförstörbar.

Kort sagt, med en av dessa växter kan du göra det ännu trevligare att promenera längs trädgårdens stigar och gångar, eller kanske skapa en doftande bakgrund till uterummet med mera! Med sina vita blommor kommer de att lysa upp vilket hörn som helst av trädgården!

Advertisement