Gardeniasläktet: upptäck betydelsen och odlingsteknikerna för denna blomma med en berusande doft

av Hilda Maria Morgan

23 Juni 2023

Gardeniasläktet: upptäck betydelsen och odlingsteknikerna för denna blomma med en berusande doft
Advertisement

Det finns många sorter av gardenior i världen, men de har alla några gemensamma egenskaper: vita blommor med köttiga kronblad och en berusande doft, som är mer intensiv hos vissa sorter än hos andra. Med sina glansiga, mörka blad är färgkontrasten verkligen fascinerande. Således, mellan skönhet och parfym, har de alltid varit bland de växter som varit mest populära att odla, både i lägenheter i större delen av världen som utomhus på de platser där detta är möjligt.

Gardenia, som ursprungligen kommer från Fjärran Östern, har fått sitt namn efter den skotske naturforskaren Alexander Garden från 1700-talet, även om släktet senare klassificerades av Linné. Denna växt har alltid älskats och har olika betydelser i olika kulturer. Läs vidare för att upptäcka dem och för att lära dig om vilka odlingsbehov gardenia har.

Advertisement

Betydelsen av Gardenia

Betydelsen av Gardenia

Amazingly-Beautiful/Reddit

Gardeniornas vita färg, ibland lätt gräddfärgad, har alltid gjort dem till en symbol för renhet. Ofta är de också förknippade med idén om tillit, såväl som kärlek och respekt för en person (ofta i romantisk mening), därför är de bland de blommor som ofta inkluderas i bröllopsbuketter.

För de som älskar ett mer subtilt språk kan de också få betydelsen "tydlighet", kanske för att syfta till att man är medveten om något mer än man borde.

Dessutom representerar den i vissa kulturer idén om förnyelse, vilket markerar början på något.

En kuriosa: gardeniafrukten, i Fjärran Östern, har använts i århundraden för att få fram ett gult färgämne.

Advertisement

Hur man odlar gardenia

Hur man odlar gardenia

rabbitnosewiggle/Reddit

  • Läge: gardenia älskar solljus, men inte det starkaste ljuset under de varmaste perioderna, vilket skulle kunna bränna bladen eller blommorna. Det är bäst att placera den på platser i huset eller (om klimatet är generellt milt och på sommaren) trädgården som är mot norr eller öst.
  • Jord: den bör vara lätt sur, mycket rik och väl dränerande.
  • Bevattning: måste ske först när jorden är nästan helt torr, men utan att vänta för länge. De tål inte vattenstagnation, vilket lätt leder till uppkomsten av maskar, rotröta och åtföljande försämring (ofta oåterkallelig) av växten.
  • Gödselmedel: ett gödselmedel med långsam frisättning för acidofila växter är att föredra och bör tillsättas 15-20:e dag på våren.

Har du redan odlat gardenia hemma?

Advertisement