Måste du rengöra markiserna? Ta reda på hur du gör det i fyra enkla steg

av Hilda Maria Morgan

27 Juni 2022

Måste du rengöra markiserna? Ta reda på hur du gör det i fyra enkla steg
Advertisement

Markiser är en grundläggande anordning för alla fönster och balkonger som översvämmas av sol, särskilt under de varma årstiderna: utan dem skulle vi inte kunna dra nytta av de öppna ytorna och till och med rummen nära dessa fönster skulle bli oacceptabelt varma. Många installerar alltså markiser som kan stängas utan problem när de inte behövs, och vars öppning vi själva kan anpassa efter fallet.

Det betyder i princip att när perioden då solen börjar värma upp den där fasaden på huset, öppnar vi markiserna och stänger dem sedan efter månader (eller kanske dagar då det blåser hårt). Som ett resultat av detta förblir markiserna utsatta för alla former av smuts, och även om de är gjorda av material som motstår solljus och också är mycket motståndskraftiga mot fukt, men under månaderna och åren tappar de sina ursprungliga färger.

Hur rengör man dem? Läs vidare för att ta reda på hur du tar hand om det.

Advertisement
Pxhere, Commons Wikimedia

Pxhere, Commons Wikimedia

1. Använd tvål och vatten: fyll en hink med varmt vatten och lite tvål. En för tvätt eller Marseille tvål duger väl. Använd en tygtrasa (någon använder rullborstar, som är bekväma men som inte alltid gnuggar tyget ordentligt) för att doppa i tvålvattnet och krama sedan ihop det och gnugga det väl sträckta gardintyget.

I de fall där det finns mer envisa fläckar, använd en blandning av vatten och bikarbonat. Men om inte det heller fungerar, använd specifika markisrengöringsmedel. Använd i alla fall inte blekmedel eller andra starka kemikalier som skulle kunna skada tygerna.

2. Gnid försiktigt: du kan använda dig av en mjuk borste, som ska användas försiktigt ändå. Det bästa är att arbeta lite längre på det fläckade området och låta tvålen långsamt göra sin plikt.

3. Låt markisen torka i solen: det måste förbli spänt för att torka helt. Först när du är säker på att det inte finns någon kvarvarande fukt kan du stänga markisen.

4. Vattentätning: det finns sprayer att använda på dessa gardiner som används för att återställa den vattentäta patinan. När markisen är helt torr kan du applicera dem enligt tillverkarens instruktioner.

Rengöringen görs vanligtvis i början och/eller i slutet av sommaren, och det rekommenderas att göra det vartannat år även om det inte finns skäl att förutse nästa ingrepp. Om markisen inte står öppen en längre tid under året kan du även göra rengöringen mer sällan. Det kan faktiskt räcka mer än nog att använda lite vatten för att få bort dammet som samlas under sommaren, ungefär en gång i månaden.

 

Advertisement