Är garderoben en röra av upphopade kläder? Försök ordna upp dem med TikToks 4-stegsmetod

av Hilda Maria Morgan

26 Juni 2022

Är garderoben en röra av upphopade kläder? Försök ordna upp dem med TikToks 4-stegsmetod
Advertisement

Det finns människor som instinktivt skapar ordning, de som aldrig låter garderoben bli kaosets rike. Och det finns de som istället staplar kläder i högar tills garderoben blir en förvirrad massa av klädesplagg. Om du tillhör denna andra kategori kan du hitta en enkel och schematisk metod för att få tillbaka ordning i garderoben.

Allt handlar om att välja och kategorisera de plagg som tar hänsyn till dina behov. Allison Bornstein förklarar också detta i sin TikTok, och indikerar den fyrstegsmetod hon är van vid att använda och rekommendera. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det Allison Bornstein föreslår är i själva verket ett urval av plaggen och sedan deras indelning i grupper som speglar de verkliga behoven och säsongsvanorna snarare än ett arrangemang av kläder rent estetiskt. San behöver alltså fråga sig "vad har jag alltid på mig och vad behöver jag ha nära till hands?" snarare än att leta efter en kromatisk komposition som tillfredsställer ögat.

Här är en sammanfattning av vad denna TikToker erbjuder:

  1. Ta ut från garderoben (eller från tvätten) alla kläder du använder dagligen under den aktuella perioden/årstiden. Observera, det är viktigt att du är ärlig mot dig själv: det behöver inte vara dina favoriter, utan de kläder du verkligen använder varje dag, inklusive gamla mjukiskläder som du använder när du stannar hemma! Ordna alla dessa plagg på ett bord, klädstång eller säng, så att du kan överblicka dem med ett ögonkast.
  2. Titta på vad som finns kvar i garderoben: finns det saker du aldrig bär alls? Kommer du inte ihåg när du använde dem senast? Då kanske det är dags att bli av med dem.
  3. Vad ska man göra med dessa kläder som man aldrig bär? Om de inte har ett (riktigt!) sentimentalt värde, överväg att sälja vidare eller donera dem. Och de som har ett värde för dig skulle du kanske ändå kunna överväga att behålla någon annanstans, på bästa sätt för att bevara dem efter typer och material - kanske saker som skidkläder, högtidskläder och allt du säkert kommer att använda, men bara vid vissa tider och tillfällen.
  4. Dessutom, om du inser att det finns plagg du skulle vilja bära, är det nu dags att fundera på hur du på nytt skulle kunna integrera till din stil. Kanske handlar det om att ändra kombinationer eller till och med göra förändringar och förbättringar. De skulle också kunna ge ett nytt utseende till de kläder du alltid använder men som nu känns tråkiga och anonyma.

"Din garderob ska kännas som en butik du går till varje gång för att köpa outfits": analogin som @ allisonbornstein6 gör för att förklara sitt "AB Closet Editing System" är trevlig!

Här hittar du videorna för varje steg i proceduren: 1, 23 och 4. Det kan vara den utmärkta utgångspunkten för att skapa ordning i din garderob, tror du inte?

Advertisement