Färgar ett bränt strykjärn dina kläder? Med detta enkla och effektiva botemedel blir järnet så gott som nytt

av Hilda Maria Morgan

21 Juni 2022

Färgar ett bränt strykjärn dina kläder? Med detta enkla och effektiva botemedel blir järnet så gott som nytt
Advertisement

Har du någonsin strukit en t-shirt, klänning eller skjorta och upptäckt att de blir oväntat fläckiga? I vissa fall kan det bero på de mörkfärgade fläckarna på järnplåten: det är brännskador på grund av olika orsaker som till exempel ansamling av damm eller rester av syntetiskt material.

För att undvika att de bildas bör du rengöra strykjärnet direkt efter varje användning men oroa dig inte om skadan redan är skedd, du kan faktiskt ingripa tack vare ett enkelt men effektivt knep, som innebär användning av paracetamoltabletter. Genom att följa våra råd steg för steg blir strykjärnet så gott som nytt på några få steg och du kan börja använda det som vanligt igen helt utan rädsla för att skada något plagg.

Advertisement
Michael Slaten via Wikimedia Commons

Michael Slaten via Wikimedia Commons

Innan du börjar med själva rengöringen av strykjärnets brända platta, skaffa en pincett och minst en paracetamoltablett. Om järnet är särskilt svart är det bättre att ha minst 2 tabletter till hands, de kan komma väl till pass. Du kan också använda utgångna tabletter för detta ändamål.

Värm nu strykjärnet genom att ställa in termostatveven på den högsta temperaturen. Man behöver inte vänta länge, vanligtvis räcker det med 2-3 minuter för att järnet ska värmas upp ordentligt. Glöm inte detta steg eftersom det är viktigt för att rengöringen ska bli fungera.

Advertisement
Mx. Granger via Wikimedia Commons

Mx. Granger via Wikimedia Commons

När den önskade temperaturen har uppnåtts, plocka upp paracetamoltabletten med pincetten och gnugga den väl över hela det brända området av plattan, tills du får bort all den svärtade delen.

Det kan kräva lite tid och tålamod, särskilt om plattan är särskilt fläckig: använd i det fallet också en andra paracetamoltablett, gnugga den på plattan precis som den första, tills det mörka området är helt borttaget. Om du inte kan få bort brännskadan även med den andra tabletten kan plattan vara för skadad och därför oanvändbar. Då är det förmodligen dags att byta ut den.

Om inte, medan järnplattan fortfarande är varm, var försiktig så att du inte bränner dig, fortsätt genom att rengöra den väl med hjälp av en tygtrasa. Äntligen är ditt strykjärn fläcksäkert och redo att användas igen.

Du bara måste prova den här metoden steg för steg och själv se dess effektivitet.

Advertisement