Måste man tvätta de putsade väggarna? Ta reda på några användbara tips för att få dem att glänsa

av Hilda Maria Morgan

13 Juni 2022

Måste man tvätta de putsade väggarna? Ta reda på några användbara tips för att få dem att glänsa
Advertisement

Vi inser det inte alltid, men även husets väggar kan bli väldigt smutsiga. Inte bara de i köket som är fulla av matstänk eller de i badrummet som kanske är smutsiga av tvålfläckar, utan även de i resten av huset är ytor som täcks av damm, och för att förvärra allt kan det också uppstå fukt, rök av någon kamin eller öppen spis med mera.

Hur tvättar man dem? För varje typ av beläggning krävs vissa försiktighetsåtgärder, och även om de som är lättast att tvätta är de med kakel, är det också möjligt att rengöra målade väggar. Läs vidare för att ta reda på mer.

via @nottheworstcleaner/TikTok

Advertisement
@nottheworstcleaner/TikTok

@nottheworstcleaner/TikTok

Flera metoder kan användas, och några illustreras i en TikTok-video på @nottheworstcleaner-kontot.

Kvinnan använder en platt mopp som också används för golv: det är inte nödvändigt att använda en identisk modell, vilken platt mopp som helst med en mjuk trasa hårt sträckt kommer att fungera. För resten är de nödvändiga ingredienserna ljummet vatten och sedan, beroende på fall, vit vinäger (vin, alkohol, äpple, det du föredrar) eller tvål eller också en sprayprodukt. Hon specificerar inte vilket tvättmedel, men i allmänhet använder man Marseille-tvål (eller till och med Castile tvål, eller mormors gula), eller en minimal mängd diskmedel eller mycket ömtåliga rengöringsmedel (ingen blekmedel) för golv.

  • För köksväggarna, speciellt om de är vita: ljummet vatten och vit vinäger. Att tillsätta ett halvt glas i hinken med vatten är utmärkt för att lösa upp feta smutsrester från matlagningen och för att eliminera matstänk som hamnat på väggen.
  • Om det inte är för mycket smuts kan du använda moppen även bara fuktad med varmt vatten.
  • För väggar med en blank eller halvblank yta är det dock bättre att använda tvål och vatten.

Så här går du tillväga: metoden är densamma i alla fall. Faktum är att du måste se till att krama ur trasan väldigt väl, för att inte lämna ränder på väggen. Du måste byta trasa om den blir för smutsig och alltid ha en annan torr och ren trasa redo att monteras på moppen efter att du tagit bort smutsen, för att torka all överflödig fukt. Ingen vill underlätta uppkomsten av mögel i huset!

Du kan se TikTok-videon här.

Advertisement