Städa huset med gör-det-själv-medel: några av de vanligaste knepen att komma ihåg

av Hilda Maria Morgan

17 Juni 2022

Städa huset med gör-det-själv-medel: några av de vanligaste knepen att komma ihåg
Advertisement

Vid städning är det bekvämt att ha produkter och tillbehör som passar för varje enskild yta och varje enskilt material, men ibland innebär det en stor kostnad och kanske slutar paraden av flaskor och svampar eller putsdukar med att stjäla mycket utrymme i möblerna. Så även när du får slut på ett specifikt tvättmedel, betyder det inte nödvändigtvis att du inte kan rengöra effektivt.

Det finns nästan alltid gör-det-själv-medel som kommer väl till pass, ofta baserade på ingredienser vi redan har hemma och som dessutom använder sig av de vanliga städtillbehören. Nedan påminner vi om några som alltid kommer väl till pass.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Rengör diskmaskinen: efter många diskcykler som lämnar disken ren, måste även själva diskmaskinen rengöras och desinficeras. Det vanligaste och mest effektiva sättet att göra detta på är att fylla en kopp med vit vinäger och placera den på översta hyllan. Starta sedan den längsta och varmaste tvättcykeln, et voilà.
  • Baksidan av kylen: gallren på baksidan är de som låter kylrummet inuti apparaten att svalna, och du måste förhindra att de överhettas. Detta händer både om kylskåpet är för nära väggen, vilket förhindrar luftcirkulationen; men också när de inte rengörs ofta, eftersom de oundvikligen blir täckta av damm och ludd. Använd en dammduk eller en mjuk borste en gång i månaden.
  • Glöm inte heller kyl- eller frysgummitätningarna: använd då och då en gammal tandborste för att ta bort skräp eller mat, och torka av med ett tunt lager vaselin för att förhindra sprickor i gummit.
  • Ytor i rostfritt stål, som de på vissa hushållsapparater, kan åter glänsa med bilvax: applicera väldigt lite av det, sprid det försiktigt med en mjuk torr trasa och sedan använda en annan ren trasa för att avsluta poleringen och ta bort överskottet av produkten.
Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Ugn: ättika i en varm ugn för att mjuka upp och lösa upp den mest envisa smutsen för att lättare ta bort den än med svampar och rengöringsmedel är alltid ett bekvämt knep. För svårare beläggningar kan du använda någon hemgjord produkt, såsom en pasta med bikarbonat, vatten och bara ett par droppar diskmedel. Sprid ut den med hjälp av en rengöringsborste, låt det verka i 15 minuter innan du gnuggar igen med en trasa eller svamp för att få bort all smuts som har fastnat.
  • Mikrovågsugn: där kan du fortfarande använda skålen med ättika, men även lite vatten med citronsaft och även citronskivor (eller klyftorna som du pressat) kvar inuti. Starta mikron på maximal effekt i 5 minuter, eventuellt varva två minuters aktivitet med några sekunders paus. Det är ett sätt att lösa upp hård eller fet smuts som sedan enkelt tas bort med en svamp och diskmedel (även hemmagjort).
  • Gasspisen: du kan använda gör-det-själv-alternativet par excellence, som är kombinationen av ättika och bikarbonat. Strö hyllan med bikarbonat först och spraya sedan över (eller häll i) ättikan. Vänta tills de slutar reagera med varandra och gnugga sedan med en mjuk trasa och ta sedan bort allt försiktigt.
  • Rengör brödrostar regelbundet, ta bort alla smulor och rester av förkolnad mat. Ibland är det nödvändigt att ta ut de tvättbara delarna och mjuka upp smutsen genom att blötlägga dem i 10-15 minuter i tvålvatten. En tandborste kan alltid hjälpa till med svåra fläckar.
Advertisement