För att få märkena som vatten lämnar på trä att försvinna kan du ta till enkla gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

17 Juni 2022

För att få märkena som vatten lämnar på trä att försvinna kan du ta till enkla gör-det-själv-medel
Advertisement

Trämöbler, vare sig de är matta eller glänsande, är de alltid finast när de inte täcks av någon damm-beläggning: träets ådring är så fascinerande att den förtjänar att inte bli nedsmutsad av någon fläck. Och förutom damm och smuts är det ibland vatten som skapar problem.

Tänk bara på när vi lämnar ett vått föremål i kontakt med en träyta, utan att använda skydd då torkar fläcken av vatten eller fukt som skapas på träet. Det krävs inte mycket för att den där lilla mängden vatten ska lämna vitaktiga spår, som inte är något annat än kalkmärken. Om vattnet i huset är hårt är detta ännu vanligare. Hur tar man bort dem för att återställa träet till sin ursprungliga prakt? Det finns några metoder som du kan prova, som de som listas nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Majonnäs: det känns konstigt att tänka att man skulle sprida ut en så fet sås på träet, men i själva verket är oljan som emulsionen skapas med vid basen av denna berömda sås ett bra botemedel för att radera spåret av kalkavlagringar. Ta sedan lite absorberande hushållspapper, eller en bomullsrondell (eller en mjuk trasa) och en liten mängd majonnäs: det är bäst att inte överdriva, annars kommer du att smutsa ner möblerna med fett. Skrubba tills kalkmärket har försvunnit och träet absorberat huvuddelen av majonnäsen.

    Alternativt kan du också torka mycket kort och lämna pappershandduken på området, även över natten. Efter den tiden, ta bort allt överskott med annat papper och gnugga med en mjuk torr trasa för att polera träet.

  • Du kan också göra detsamma med vaselin, gärna med en mjuk trasa istället för papper.

  • Stålull och citronolja: detta är ytterligare ett ögonöppnande botemedel, eftersom det verkar vara alltför nötande. Men att använda finkornig stålull kommer i allmänhet inte att skada träet. Var dock försiktig med möbler med en mycket glansig finish: det är bäst att prova metoden först i ett gömt hörn för att undvika otäcka överraskningar.

    Gör så här: häll några droppar citronolja på träet och gnugga sedan med stålullen i riktningen för träets ådring, uteslutande i överensstämmelse med vattenfläcken.

  • Olivolja och vit vinäger: blanda de två ingredienserna i lika delar i en liten skål (en eller två matskedar av varje räcker), för sedan produkten över fläcken med hjälp av en mjuk trasa tills fläcken har försvunnit.

Dessa är mycket enkla botemedel och lite mindre kända än andra knep. Vilka är dina idiotsäkra trick i dessa fall?

Advertisement