Har kläderna blekts? Prova dessa knep baserade på naturliga ingredienser för att återuppliva färgerna

av Hilda Maria Morgan

10 Juni 2022

Har kläderna blekts? Prova dessa knep baserade på naturliga ingredienser för att återuppliva färgerna
Advertisement

Ett av de vanligaste hushållsproblemen handlar om att färgen på plaggen vi använder tenderar att blekna med tiden. På grund av frekvent tvättning eller damm på kläder som vi kanske inte har burit på ett tag får vi ofta kämpa med detta problem. Föremål vi älskar och aldrig vill slänga verkar ibland bli gamla och trista. Det finns dock olika naturliga hjälpmedel för att återuppliva färger och ge dem nytt liv. De är knep av vilka några har gått i arv till oss i generationer.

Var dock försiktig. Det finns också urbana legender, som saknar vetenskap, grund och effektivitet. En av dessa gäller användningen av salt och dess magiska kraft för att återuppliva färg. Tidigare fungerade nog detta, eftersom kläder färgades med mer naturliga ämnen. På färgämnena som används i den moderna textilindustrin däremot verkar saltet inte ha någon kraft. Ännu mindre användbart är kaffe som tvärtom kan orsaka skada.

När det gäller de andra knepen, ta en titt nedan. Vi avslöjar några hemligheter.

Advertisement
Creativo

Creativo

Lagerblad

En av hemligheterna för att "återuppväcka" färgerna på våra plagg handlar om lagerblad. Den antika mormoderns botemedel, för att bota många åkommor, verkar också ha denna kraft. Koka upp lite vatten i en kastrull med några lagerblad i. Efter att det har kokat upp, låt grytan stå på spisen på låg värme i 20/30 minuter. Bladen, när de kokas, ger vattnet en blekgul färg, användbar för att återuppliva varma färger. Kyl vattnet och häll det i en balja tillsammans med kläderna som ska behandlas. Låt dra i några timmar. Skölj sedan och tvätta i tvättmaskinen. Framför allt kommer de gula och röda plaggen att bli färgstarkare.

Vinäger

En annan vitaliserande ingrediens är vinäger. Vitvinäger eller äppelvinäger kan i synnerhet hjälpa till att lösa upp tvättmedelsavlagringar mellan tygernas fibrer vilket ger plaggen livligare och mer lysande färger. Lägg till ett glas i tvättmedelslådan eller tvätt-trumman. Alternativt kan du späda ut det i en balja med vatten där du låter kläderna dra i några timmar innan du tvättar dem. Färgerna kommer att tacka dig och tvätten kommer att bli ännu mjukare och lenare.

Använd dock inte medlet på syntet- eller sidenplagg, eftersom det inte fungerar. Och var noga med att inte blanda vinäger med blekmedelsbaserade produkter, eftersom de reagerar med varandra och orsakar giftiga ångor.

 

Advertisement
Video tutorial via HomeArt TV/YouTube

Video tutorial via HomeArt TV/YouTube

Naturliga färgämnen

Sedan finns det möjlighet till färger utvunna från frukt, grönsaker och andra naturliga ämnen som är lätta att hitta. Genom att få naturliga färgämnen från många produkter är det faktiskt möjligt att få våra missfärgade plagg att absorbera dem, med några enkla steg. Eftersom de är naturliga och tränger in i fibrerna kommer färgämnena att återställa färgen på bleknade eller fläckiga tyger, vilket ger dem nytt liv.

Så låt oss nämna några färgglada ingredienser. Du kan använda:

  • jordgubbar och rödbetor till de röda kläderna
  • morötter, apelsiner, gurkmeja och saffran för gula och orange;
  • björnbär och blåbär för blå och lila;
  • kaffe och kakao för bruna;
  • vegetabiliskt kol och svart sesam för svarta;
  • persilja, spenat och mynta till gröna.

Innan du sätter igång, blötlägg de rena kläderna i ljummet vatten för att bredda fibrerna. På så sätt kommer tygerna att absorbera färgen väl. Vad gäller ingredienserna så måste man koka dem med vatten för att kunna extrahera färgen. Vanligtvis behöver frukt och grönsaker ta upp hälften av platsen i en kastrull och vatten ca 3/4. Medan när man använder pulver som gurkmeja eller kaffe brukar man tillsätta cirka fem matskedar för varje liter vatten. När vattnet har den färg du vill ha, stäng av och kyl. Filtrera och sänk ned de tidigare behandlade plaggen i den erhållna färgade vätskan, blanda med en träslev. Tillsätt ett glas vinäger och låt dra i 12/24 timmar. Du kommer att se vilka resultat det blir.

Nu är det bara att prova!

Advertisement