Grilla efter behag, men hur städar man sedan grillen? Upptäck några enkla och effektiva metoder

av Hilda Maria Morgan

09 Juni 2022

Grilla efter behag, men hur städar man sedan grillen? Upptäck några enkla och effektiva metoder
Advertisement

Även om det är trevligt att dela en måltid med vänner och familj samlade runt grillen, och det kanske också finns de som gillar att grilla, är det inte lika trevligt att behöva rengöra gallren som blivit täckta av fett och rester av förkolnad mat. Om du grillar väldigt ofta är det alltid att föredra att ta hand om det så fort som möjligt, efter att du grillat så att hela stationen är redo för nästa session med vännerna.

Hur rengör man bäst grillgallren? Läs vidare för att ta reda på de mest effektiva metoderna.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Om du tar ut grillen efter en lång period utan användning kan det hända att den har damm och spindelväv på sig: ta bort smutsen med en trasa och tänd sedan elden som vanligt för att slutföra elimineringen av eventuella rester.

Om det du däremot måste eliminera är rester av mat och fett, kanske till och med sånt som är förkolnat och skapat en beläggning på grillen, kan du agera på två sätt: när du är klar med alla rätter, fortsätt att hålla igång elden så att det inte finns bara glöder utan faktiskt finns en eldslåga. Ju mer lågorna vidrör grillens smutsiga delar, desto mer kommer de att eliminera fettet. Sedan, om gallren är gjorda av gjutjärn eller en mycket tjock och motståndskraftig metall, kan du använda metallborstar så fort elden slocknar och gallret fortfarande är varmt för att skrubba bort alla beläggningar. Låta det sedan svalna.

Om du däremot har galler som är kalla men fortfarande feta från förra gången de användes, kan du överväga att tända elden och arbeta med metallborsten enligt ovan, eller hoppa direkt till metoderna som anges nedan.

  • Om grillen har ett lock ta, när det inte lägre finns någon glöd eller låga, lite tidningspapper och täck över grillarna, spraya sedan vatten på dem och stäng omedelbart locket för att fånga ångan som bildas. Låt ångan verka i cirka 30 minuter, öppna sedan och fettet kommer att ha försvunnit (eller i stort sett). Du kan sedan använda mer tidningspapper för att skrubba (använd alltid handskar om gallren fortfarande är varma) eller använda metallborsten.
  • Du kan alltid använda en metallborste eller aluminiumfolie som du skrynklat ihop: det fungerar alltid bättre när de fortfarande är varma, men eftersom det är en mekanisk åtgärd ger det resultat även på ljumma galler.
  • Det finns också de som på de fortfarande varma gallren gnuggar en halv lök eller en halv potatis, som om de vore sliptvättsvampar. Var försiktig så att du inte bränner dig, använd alltid handskar.
  • Återigen på varma galler går det att hälla en skvätt öl (som säkert kommer att finnas i närheten, under en BBQ), och sedan skrubba med en metallborste eller aluminiumfolie.
  • Vit vinäger: fyll hälften av en sprayflaska med vinäger och fyll på resten med vatten, skaka och spraya rejält på de kalla gallren. Efter några minuter kan du fortsätta med lätt slipande tvättsvampar eller trasor för att ta bort smutsen.

Täck i alla fall över grillarna när de inte används, även under sommaren: vädret och dammet gör annars att du behöver anstränga dig dubbelt så mycket för att hålla dem i gott skick.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra grillgaller?

Advertisement