Bli av med kalk från kranen med en enkel och billig metod

av Hilda Maria Morgan

09 Juni 2022

Bli av med kalk från kranen med en enkel och billig metod
Advertisement

Vi kommer inte alltid ihåg att titta noga, eller snarare underifrån, på våra kranar. Vi kanske städar och polerar dem snabbt varje gång vi städar huset, för att eliminera spåren efter stänk av tvål, tandkräm eller vattendroppar. Men när vi kommer ihåg det andra problemet som rinnande vatten i huset orsakar i vilket rör som helst, kommer ögonblicket när vi äntligen böjer oss lite för att se kranens skick och här hittar vi nästan alltid någon kalkkonkretion.

De där gröngråa beläggningarna är inte ett tecken på försummelse, såvida de inte redan har blivit små stenar: det är helt enkelt mineralavlagringen som lämnas av vattnet som rinner i våra rör. Men för att förhindra att de växer med tiden och kanske till och med förstör kranen är det bra att komma ihåg att ta bort dem med jämna mellanrum, och det finns ett riktigt populärt knep som nu har erövrat även TikTok.

via @vanesamaro91/TikTok

Advertisement
Tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Bland de många personer som illustrerar den mycket enkla proceduren finns även @vanesamaro91, som i ett kort klipp på det kinesiska sociala nätverket illustrerar de resultat som uppnås inom en halvtimme.

Om du inte redan kan tricket med påse och vinäger så är det detta det handlar om: först och främst måste du ha

 • En plastpåse för mat (den behöver inte vara lufttät)
 • Vit vinäger (det kan vara av alkohol men även vin eller äpple)
 • Ett mycket starkt gummiband
 • En gammal tandborste
 • Lite diskmedel

Tillvägagångssätt:

 1. Fyll botten av plastpåsen med vinäger.
 2. Sätt in kranens pip i påsen så att hela kranen sänks ner i vinäger (tillsätt annars lite till, men du behöver inte mycket).
 3. Stäng påsen runt kranens hals med hjälp av gummisnodden.
 4. Låt en halvtimme passera och du kommer sedan att märka att kalken sakta smulas sönder och att det blir klara partiklar som flyter i vätskan.
 5. När en halvtimme har gått ta bort påsen och ta tandborsten, blöt den lite och häll en droppe diskmedel över den.
 6. Gnid hårt på hela ytan täckt med kalk, som kommer att ha lossnat eller mjuknat, tills den faller helt. Gnugga även in i kranen om det behövs. OBS: om det finns en vattenstrålsbrytare är det bäst att plocka isär den och hålla den blötlagd i vinäger (i ungefär en halvtimme, kanske till och med i samma påse som är virad runt kranen), istället för att sätta in tandborsten, vilket eventuellt skulle kunna skada den.
 7. Slå på vattnet och skölj, torka sedan med en mjuk trasa så blir kranen som ny.

Om du inte har gjort ingrepp som detta på länge är kalkavlagringen troligen allvarligare, och denna operation måste upprepas flera gånger, bäst är om du låter vinägern verka över natten. Se Vanesa Amaros video här för att förstå hur effektivt detta enkla trick kan vara.

Advertisement