Under-dogs: hundar fotograferade underifrån ger liv åt verkligt sensationella bilder

av Hilda Maria Morgan

11 Juni 2022

Under-dogs: hundar fotograferade underifrån ger liv åt verkligt sensationella bilder
Advertisement

Fotografen som hade den briljanta intuitionen att fotografera djur underifrån är Andrius Burba, en litauisk konstnär som har gjort detta oöverträffade perspektiv till sitt varumärke. Han började med katter, gick sedan vidare till kaniner och till och med hästar och gick så småningom vidare till att fotografera hundar underifrån. Därmed gav han liv åt projektet "Underlook", som finns dokumenterat på sociala medier och även i vissa fotoböcker.

Vad består fotogalleriet "Under-Dogs" av: som namnet antyder går det ut på att placera en kamera under en genomskinlig platta, och placera hundarna ovanpå den, så att de för ägarna  ses från ett nytt perspektiv.

Advertisement
underlook.org

underlook.org

Även om vi faktiskt råkar plocka upp våra lurviga vänner, är det svårt att se dem tydligt och i en statisk position stående alla fyra ben underifrån. Det enda sättet skulle faktiskt vara att återskapa förutsättningarna för Burbas fotografiska studio gör.

Advertisement
underlook.org

underlook.org

När han berättar om upplevelsen säger fotografen: "Katterna var underbara, men hundarna är mer lekfulla. De är också lydigare, vilket hjälpte oss att skapa intressantare bilder."

Alla som tycker om fotografering kan tänka sig att efterlikna denna idé, om hunden håller med.

underlook.org

underlook.org

Positionerna de till slut intar, och särskilt uttrycken hos några av dessa hundar, är verkligen komiska.

"Medan vissa hundar var lekfulla på marken, förändrades de helt och förblev orörliga som statyer när de väl placerats på glasplattan", säger Burba.

underlook.org

underlook.org

"Andra var inte rädda för att stå på glaset, vilket gjorde hela jobbet enklare och roligare." Den som har fått hissa upp hundar på ett veterinärbord vet hur benägna de är att stå på liknande ytor, även om förhållandena i fotostudion verkligen inte var lika jobbiga för djuren.

underlook.org

underlook.org

För fotografen var upplevelsen av att fånga djur underifrån upplysande: "Jag lärde mig två grundläggande saker från den här typen av djurfotografering. För det första tror katter att de är gudar eftersom människor matar, älskar och erbjuder dem ett hem. För det andra ser hundar människor som gudar för att de matar dem, älskar dem och ger dem ett hem."

Advertisement
underlook.org

underlook.org

Det är inte omöjligt att återskapa liknande förhållanden hemma för att replikera dessa bilder, men det kräver viss planering: "Jag designade ett glasbord som sedan gjordes speciellt för att fotografera större hundar." Så kanske om du har ett väldigt robust soffbord i glas och din hund - eller katt - är liten (och framför allt hjälpsam) skulle du kunna göra det utan att behöva investera i extra material.

underlook.org

underlook.org

Ett sätt att få hundar att titta ner kan vara att lägga något ätbart på glaset, eller något de kan slicka, och sedan ta bilden så fort de ätit klart. Det viktiga är att ha en mörk bakgrund ovanför som inte förändrar ljusförhållandena och att glasplattan verkligen är genomskinlig och ren.

Advertisement
underlook.org

underlook.org

Det skulle vara kul att se våra lurviga vänner från detta nya perspektiv!

På hemsidan hittar du många andra roliga bilder på hundar (men inte bara!) fotograferade underifrån. Och om du är nyfiken på hur dessa fotografier är tagna, kolla in backstage-videon.

Advertisement