Täppta avlopp: lär dig hur du fixar det med Alka-Seltzer och andra gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

08 Juni 2022

Täppta avlopp: lär dig hur du fixar det med Alka-Seltzer och andra gör-det-själv-medel
Advertisement

Att upptäcka ett blockerat avlopp är alltid jobbigt: ​​vattnet rinner inte iväg och stagnerar, obehagliga lukter uppstår ju längre problemet varar, det finns risk för läckor och om hela situationen inte hanteras snabbt kan det förvärras tills ingripande av professionella är nödvändigt, med den relativa utgiften av pengar - ibland till och med betydande.

Om du inte vet var du ska börja och är rädd för att göra skada är alltid den bästa lösningen att ringa en expert, men om du inser att blockeringen inte är alltför allvarlig kan det räcka med hemgjorda metoder utan praktiskt taget någon kostnad alls. Vi anger några av dem nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Alka-Seltzer: brustabletter används ofta i gör-det-själv-medel mot igenproppade avlopp. De är faktiskt en snabb och bekväm lösning. Släng bara ner ett par i avloppet och häll sedan omedelbart 230 ml vit vinäger (av vin, alkohol, äpple) över. Efter det, vänta några minuter tills reaktionen mellan de två ämnena har slutat skumma i avloppet och häll sedan mycket vatten. Bäst är om du häller hett eller kokande vatten - var dock uppmärksam på typen av avlopp: de i PVC ska helst inte komma i kontakt med riktigt kokande vatten utan bara väldigt varmt.

    Alka-Seltzer fungerar även mot dålig lukt i avloppen.

  • Jäst: häll ett par matskedar i avloppet, följt av en tesked socker och sedan en mugg varmt vatten. Vid det här laget vänta på att sockret ska aktivera jästen så att smutsklumpen sakta "attackeras". Låt det sedan gå minst 15 minuter, även lite till går bra och häll sedan rikligt med varmt vatten.

  • Citronsyra: lös 150 gram i en liter vatten som du precis har kokat. Till detta kan du sedan tillsätta, om så önskas, 150 ml vit vinäger. Vänta inte tills blandningen svalnar för mycket (men återigen, undvik hälla ner i avloppet medan den fortfarande är het om avloppet inte är av metall), och häll ner allt i rören, så att klumpar av fet smuts löser upp sig och rinner ut i vattensystemet.

Utöver dessa finns förstås de olika mest kända hjälpmedlen: simpelt kokande vatten (med alla varningar som redan är angivna), och sedan användningen av bikarbonat och vit vinäger, som alltid kommer väl till pass i liknande fall. Men om du inser att situationen inte förbättras efter en eller högst två tillämpningar av en av dessa metoder, undvik att försöka igen och kontakta en expert.

Advertisement