Vitlök för friska växter: ta reda på hur du använder det i trädgården eller i grönsaksodlingen

av Hilda Maria Morgan

06 Juni 2022

Vitlök för friska växter: ta reda på hur du använder det i trädgården eller i grönsaksodlingen
Advertisement

Att ta hand om trädgården eller grönsakslandet innebär att man ständigt anstränger sig och inte sällan behöver ta till en hel rad specifika produkter för att hjälpa växterna att växa frodigt eller för att avvärja oönskade gäster som farliga djur och olika parasiter. På marknaden finns det alla typer av lösningar, vissa är också mycket effektiva, men de respekterar inte alltid naturen. Framför allt innebär de alltid en extra kostnad.

Men när du kan prova gröna alternativ baserade på ingredienser som vi ofta redan har hemma, varför inte ge det ett försök? En av dessa är vitlök, som är användbar på flera sätt i skötseln av grönskan. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Vitlökste

den enklaste metoden är den som innebär användning av vitlökspulver, som späs i vatten. Det skapar ett slags te att spraya på växterna. Ett par matskedar för varje liter vatten som används fungerar bra.

Annars kan du använda två vitlöksklyftor för varje liter vatten: i det här fallet måste du först krossa klyftorna, som också behöver skalas, och lägga dem i en kastrull. Häll i det vattnet som du har kokat, låt det vila minst en natt och filtrera sedan allt och häll det i en sprayflaska. Spraya vid kragen på växterna.

Vitlök har antibakteriella, svampdödande och insekticida egenskaper, så den kan användas mot skadedjursangrepp eller svampsjukdomar. Men mycket färska vitlöksklyftor måste användas för denna typ av medel.

  • Runt rosor eller grönsaker

Känner du till vitlöksklyftorna som glömts av och som skapat groddar? Från dem skulle vi kunna få fram nya växter, det är trots allt lökar! Och de lökarna kan grävas ner runt rosenträdgårdar, fruktträd, paprika, morötter, auberginer och många andra grönsaker. Det fungerar alltså avskräckande för djur som skulle kunna skada växterna.

  • I mullvadars bon

Det verkar som att vitlökslökens starka lukt skapar mycket irritation för dessa djur, och därför är ett traditionellt botemedel att sticka in några klyftor inne i tunnlarna som vi ser i trädgården, de som får oss att förstå att mullvadar är på gång i jorden.

  • För att hålla ormar borta

Det är ett botemedel vars effektivitet inte är total, men det verkar som att sulfensyran i vitlök är irriterande även för ormar (lite som vi när vi gråter när vi skär lök, som också är rika på denna syra). Därför kan en lösning som vitlökste, berikad med salt och citrongräsolja, fungera som ett milt avskräckande medel för ormar.

Har du redan testat dessa användningsområden för vitlök?

Advertisement