Har cykelkedjan blivit rostig? Ta reda på hur du rengör den utan att ta isär den

av Hilda Maria Morgan

11 Juni 2022

Har cykelkedjan blivit rostig? Ta reda på hur du rengör den utan att ta isär den
Advertisement

Det var ett tag sedan cykeln övergavs i något hörn av huset, eller kanske utanför: förmodligen har kedjan rostat och cykeln har därför blivit svårmanövrerad. I de fallen är det inte nödvändigtvis nödvändigt att byta ut kedjan mot en ny: det kan räcka med att ta bort rosten så att du kan ta dig tillbaka upp på cykeln utan att riskera att skada dig.

För att göra detta måste själva kedjan i allmänhet demonteras och blötläggas i en balja i en lösning som innehåller lämpliga produkter. Det finns även en speciell sats, som ofta kallas "kedjerengöring", som används för att sköta den här typen av underhåll. Men om du inte vill – eller inte vet hur – man tar loss kedjan och inte ens har den enheten? Då kan andra metoder kan också användas.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vitt petroleum

Vitt petroleum är ett färglösningsmedel som även fungerar för att ta bort rost. Det är lätt att hitta i järnaffärer online (och bland annat är det också användbart för andra användningsområden). För att använda den på kedjan, om det är en vätskeförpackning

  • ta en liten borste och doppa den i vitt petroleum
  • för produkten försiktigt genom alla mellanrum på kedjan och låt verka i bara några minuter
  • med en gammal trasa ta bort huvuddelen av smutsen och upprepa dessa operationer om du vill
  • det finns också de som sedan tvätta kedjan efter dessa steg och sedan torkar direkt med tryckluft
  • i vilket fall som helst, efter att ha rengjort och torkat kedjan måste du använda mycket smörjmedel, och vänta alltid några timmar innan du återgår till att använda cykeln.

Kom alltid ihåg att använda dessa produkter med handskar och ögon- och munskydd, särskilt om du arbetar i en liten och dåligt ventilerad miljö.

Coca cola

Det är husmorslösning att prova i avsaknad av de andra medlen.

  • Utrusta dig med en gammal tandborste, doppa den i colan (som du kanske har hällt i en skål) och för den försiktigt över alla delar av kedjan.
  • Se till att använda läsken rikligt genom att skrubba med tandborsten, särskilt där det behövs som mest.
  • Linda en del av kedjan med en gammal trasa och håll den i dina händer medan du snurrar hela kugghjulet så att kedjan glider in i din hand. Detta kommer att rensa upp huvuddelen av rosten som colan tagit bort. Det kan vara nödvändigt att upprepa operationen flera gånger.
  • Återigen, smörj in med lämpliga produkter och vänta alltid några timmar innan du använder cykeln igen.

Har du redan använt dessa metoder till din cykel?

Advertisement