Trött på att förnya din kompost varje år? Byt ut den mot riktiga växter!

av Hilda Maria Morgan

08 Juni 2022

Trött på att förnya din kompost varje år? Byt ut den mot riktiga växter!
Advertisement

Den levande mulchtekniken har länge använts i trädgårdsodlingens värld, men den kan också användas i landskapsarkitektur som ett alternativ till organisk mulching av trädgårdsbäddar. Det senare är i själva verket täckning av jorden runt prydnadsväxter med hjälp av naturliga material som trädbark, vulkanisk lapilli, lövverk eller rivna grenar med mera. Det tjänar till att motverka växten av ogräs, för att fördröja avdunstning av vatten från jorden, för att skydda mot dåligt väder under de kalla årstiderna och i det speciella fallet med det som är tillverkat av biologiskt nedbrytbara material, slutar det också med att det berikar jorden med näringsämnen som är användbara för växter.

Men det är också ett periodiskt arbete som upprepas varje år. För alla som vill prova ett lika grönt men mindre krävande alternativ finns alltså den så kallade levande mulchtekniken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Med detta uttryck menar vi vilken typ av marktäckande växt som helst, alltså fleråriga sorter som växer genom att spridas på marken mer än på höjden. Precis som vid traditionell mulching finns det fördelar: närvaron av dessa växter berikar jorden med näringsämnen, förbättrar porositeten, gör så man undviker jorderosion och speciellt när man väljer växter som lämpar sig för klimatet och området där du bor, kommer de att vara tillräckligt starka för att ta det valda området i besittning utan att lämna utrymme för ogräs.

Idén kommer från observationen att på ängarna där växterna växer fritt lyckas var och en trivas. Medan vi i grönsaksträdgårdarna och trädgårdarna tvingar varje växt att isoleras från de andra, när några istället kan vara nyttiga följeslagare. Så oavsett om det är bland grönsaks- eller prydnadsväxter kan det vara en bra idé att överväga att odla en grön matta.

Vilka är de växter som används mest för detta ändamål? Det finns verkligen många av dem, bl.a.

 • Rödklöver (Trifolium pratense)
 • Ringblomma (Calendula officinalis)
 • Dill (Anethum graveolens)
 • Vild timjan (Thymus serpyllum)
 • Rödsvingel (Festuca rubra)

Fördelarna med levande kompost:

 1. Det begränsar tillväxten av ogräs
 2. Den håller kvar fukten i jorden längre
 3. Förhindrar jorderosion
 4. Ökar mängden nyttiga mikrober i jorden
 5. Den producerar humus som förbättrar jordens kvalitet (det är jordens ytskikt, varav nästan hälften har försvunnit i världen under de senaste 150 åren).
 6. De lockar till sig pollinerande insekter och bin – som den biologiska mångfalden på vår planet faktiskt beror på
 7. Det kan tas bort och lämnas på jorden som gödningsmedel
 8. Mycket mindre stress och ansträngning att byta ut all kompost varje år

Det är värt att prova denna teknik i grönsaksträdgården eller i trädgården, tycker du inte?

Advertisement