Skugga och avskildhet för balkonger, terrasser och verandor: de vackraste idéerna att inspireras av

av Hilda Maria Morgan

06 Juni 2022

Skugga och avskildhet för balkonger, terrasser och verandor: de vackraste idéerna att inspireras av
Advertisement

När den varma årstiden kommer, och temperaturerna är så milda att de får oss att tillbringa mer och mer tid utomhus, börjar vi alla utnyttja balkonger, terrasser och verandor vid alla möjliga tider på dygnet.

Att äta en snabb lunch eller ordna en middag med vänner: är alla saker vi gillar att göra under senvåren och sommaren, men ibland önskar vi att vi kunde skapa ett lite mer intimt utrymme skyddade från grannars och förbipasserandes blickar. Och andra gånger kan vi inte vara ute när det fortfarande är för varmt eftersom det inte finns några träd runt omkring oss som ger skugga och svalka.

I de fallen kan vi dock ta till en massa olika lösningar för att skärma av och skapa skugga, som de du ser nedan.

Advertisement

Om det är en balkong eller veranda kan tanken på att skugga den och skydda den från solen med ljusa gardiner vara riktigt romantisk.

Advertisement

Terrasser (men även balkonger och innergårdar) blir genast mer eleganta och moderna med ett skuggsegel.

Men om skärmseglet inte räcker till kanske du gillar mjukheten hos de romerska persiennerna, ännu vackrare när du dekorerar dem med ljusslingor på varje sida.

Sedan finns det paneler inramade av tyg: mer eller mindre transparenta utomhustyger, inklusive bambu. Och den senare används även som ett lätt flätverk, även inramat i skjutpaneler eller att hänga.

Gardiner som rullas upp ovanifrån: som mattor men används till väggarna!

Advertisement

Bambu är också mycket vacker när den används för en vertikal panel som erbjuder avskildhet.

Och det finns de som täcker balkongräcket med bambukäppar.

Advertisement

Och om du vill ha en grön lösning, bland de många växterna att odla i planteringskärl som skapar en fräsch häck finns just bambu!

Har du någonsin tänkt på att du istället för bambukäppar också kan använda skalade och behandlade grenar som kan stå emot väder och vind?

Advertisement

Sedan finns det designlösningarna med träspjälksstaket, som kan moduleras på vilket sätt som helst: de skulle kunna vara vinklade strukturer i horisontell mening...

Och även vertikalt! De är verkligen mycket sofistikerade och eleganta.

Vilken typ av nyans eller skärm för att skapa avskildhet föredrar du?

Advertisement