Medveten användning av tvättmaskinen: ett mer ekonomiskt och ekologiskt sätt att tvätta

av Hilda Maria Morgan

06 Juni 2022

Medveten användning av tvättmaskinen: ett mer ekonomiskt och ekologiskt sätt att tvätta
Advertisement

När tvättmaskinen gjorde sitt triumferande intåg i vanliga människors hem, med början efter andra världskriget och sedan, mer allmänt, med den ekonomiska boomen på 1960-talet, var det kanske ingen som riktigt föreställde sig hur mycket den skulle revolutionera våra liv. Vardagen började flyta på på ett enklare sätt för dem som – framför allt hemmafruar – först kämpade med handtvätt och sedan allt annat arbete. Och det innebar bland annat mer tid för kvinnor att ägna sig åt sig själva och sin egen frigörelse, en term som äntligen trädde i kraft då.

Idag är tvättmaskinen den mest använda hushållsapparaten och ingen skulle numera klara sig utan den, till den grad att vi tar den för givet och använder den utan att tänka särskilt mycket på det. Detta är ett obestridligt privilegium för modernitet och industrialisering, men det har alltid haft och fortsätter att ha negativa konsekvenser för vår ekonomi och för skyddet av miljön.

Förbrukningen av vatten, el och tvättmedel är bland de främsta orsakerna till miljöföroreningar och kostar oss mycket i ekonomiska termer. Men alltför ofta oroar vi oss inte för det.

Här är några förslag för att lösa detta problem och för att använda tvättmaskinen mer ansvarsfullt och fördelaktigt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Rätt mängd tvättmedel och tillräcklig mängd tvätt

Alla vet inte att halva tvättmedelsdosen som anges av tillverkaren på förpackningen vanligtvis räcker för korrekt tvätt av medelsmutsade plagg utan fläckar som är svåra att behandla. Försök att dosera det väl: du kommer att spara pengar och det är bättre för miljön.

För samma ändamål, försök att alltid ladda tvättmaskinen till dess maximala kapacitet, utan att överbelasta den men undvik att lämna den halvtom. Du kommer att starta mycket färre tvättcyklar och spara vatten, el och tvättmedel, halverar – förutom kostnaderna – miljöpåverkan.

Justering av centrifugeringscykeln och vattentemperaturen

Med tanke på att centrifugen är bland de processer som förbrukar mest energi, är det nödvändigt att uppmärksamma den. För den normala tvättcykeln av lätta plagg är det mer än tillräckligt att ställa in centrifugeringscykeln på 700 varv per minut. Tänk på det oftare, du kommer att få ut många fördelar.

Att använda kallt vatten kan också i hög grad hjälpa oss att minska energikostnaderna. Att därför känna till att, förutom i vissa speciella fall, många fläckar försvinner redan vid 30° och andra med helt kallt vatten, gör att det inte alltid är nödvändigt att tvätta vid höga temperaturer. I det här fallet skyddar du dina kläder samt pengar och miljön.

Var uppmärksam på underhållet

Ett sista råd, inte minst, är att vara uppmärksam på underhållet av din tvättmaskin, rengör regelbundet trumman, filter och tätningar. Endast på detta sätt kommer apparaten alltid att fungera till 100 %, vilket gör att du kan tillämpa de tidigare indikationerna och även spara på kostnaden för eventuella nya tvättmaskiner som behöver köpas, efter skador som inte kan repareras.

Advertisement