Är väggen bakom sängen tom och anonym? Inspireras av dessa idéer för att dekorera den

av Hilda Maria Morgan

03 Juni 2022

Är väggen bakom sängen tom och anonym? Inspireras av dessa idéer för att dekorera den
Advertisement

Om medelpunkten i sovrummet är sängen, kan bakgrunden mot vilken den möbeln står inte förbises. Precis som bakgrunden för ett motiv som förevigats i ett foto inte kan förstöra bilden, så förtjänar väggen från vilken sängen sticker ut och ramar in den att tas om hand.

Du kan göra detta genom att hänga upp föremål eller till och med bara bestämma dig för att täcka eller måla väggen på ett sätt som passar rummets och möblernas design, och framför allt efter vår smak. Här är några idéer för att dra inspiration från.

Advertisement

Boasering, eller väggens träbeklädnad som vanligtvis når strax under halva höjden av själva väggen, är en månghundraårig designdetalj. De användes först i medeltida palats för att göra rummen varmare, och blev sedan ett lyxigt dekorativt element i renässansbostäder (särskilt i Frankrike). De är fortsatt omtyckta i modern tid.

En boasering som når ända upp till sänggaveln (särskilt om detta är en enkel struktur) är en mycket sober och elegant idé.

Advertisement

Man skulle också kunna tänka sig att använda "en bit" boasering precis bakom sängen, och som upplevs tjockare. Och kanske till och med upprepa samma sak, med mindre mått, på sidorna av själva sängen för att skapa tunna sängbord.

Det ger möjlighet att placera växter eller tavlor men också att fixera lampor utan att behöva använda utrymmet på eventuella nattduksbord.

Om sänggaveln inte är särskilt påtaglig och väggen förblir fri, ägna dig åt att dekorera med tavlor, ramar (även arrangerade på speciella och tunna hyllor) och väggdekorationer av de mest varierande sorter, kanske handgjorda eller i alla fall personliga.

Väggen bakom sängen skulle kunna vara en möbel med massor av hyllor och ytor. Eller så kan den rymma in en möbel som är som en bro som ramar in sängen i en nisch.

Advertisement

Om sängen ligger under ett sluttande tak, kommer det att vara bekvämt att skapa en vertikal vägg och skapa hyllor omedelbart bakom den, i triangeln som bildas med taket.

Färgblock: det är tekniken för att måla färgblock på väggarna, ofta genom att rita geometriska eller abstrakta former. Tänk på stilen på sängramen och fundera på vilken dekoration av denna typ som passar sig bäst.

Advertisement

Fondvägg med tapet: ett val som aldrig misslyckas och lyser upp rummet med färg.

För den som älskar industriella och grungeinspirerade miljöer, kanske vackra luftiga loft, bleknar aldrig charmen med en exponerad tegelväggen.

Advertisement

Och för att tillgodose detta val även i miljöer där röda tegelstenar skulle vara för pråliga, kan de alltid målas i några ljusa nyanser, börja med vitt.

Hur skulle du vilja dekorera väggen bakom sängen?

Advertisement