Starkare växter med väteperoxid: lär dig mer om ett enkelt och billigt hjälpmedel

av Hilda Maria Morgan

05 Juni 2022

Starkare växter med väteperoxid: lär dig mer om ett enkelt och billigt hjälpmedel
Advertisement

Vi känner alla till väteperoxid som en medicinteknisk produkt: vi brukar använda det för små sår, men om vi är intresserade av att använda vanliga ingredienser som alternativa hjälpmedel för flertalet hushållssysslor har vi förmodligen råkat ta bort fläckar från tyger med väteperoxid, eller tagit bort spår av mögel med mera.

Men visste du att väteperoxid också är användbart i trädgården? När det används på växter är det alltid nödvändigt att vara uppmärksam på doserna, eftersom varje ämne som används överdrivet är skadligt för alla levande organismer; men förutom denna gräns blir det verkligen användbart att alltid ha väteperoxid redo att använda även för olika sysslor i trädgården.

via gardeningknowhow

Advertisement
Creativo

Creativo

Jämfört med vanligt vatten har väteperoxid, som namnet antyder, en extra syreatom i sin molekylära sammansättning, och det är härifrån fördelarna för våra gröna hörn kommer. På marknaden finns det väteperoxid som på etiketten har olika procentsatser: den vanligaste, som också rekommenderas för trädgården är den på 3%.

Väteperoxid gör växter starkare.

Det är ett uttalande som ska kontextualiseras: i själva verket talar vi ofta om gör-det-själv-"gödsel" baserat (även) på väteperoxid. I verkligheten är effekten av detta ämne inte som ett gödningsmedel, men det hjälper växtens tillväxt.

Detta beror på att det hjälper rötterna att växa friska: det är syre som hjälper rötterna att ta upp näring från jorden, och väteperoxid har lite mer, som nämnts ovan. Dessutom är det ett utmärkt botemedel för att förhindra att svampar och bakterier påverkar växten.

Därför är det möjligt att

  • tillsätta det i små doser till bevattningsvattnet eller
  • blanda det med vanligt (eller destillerat) vatten för att skapa en spray till bladen.

Så här gör man:

  • För att hjälpa rötterna, eller för att hålla skadedjur borta, använd 1 tesked väteperoxid till 250 ml vatten i en sprayflaska och spraya på bladen.
  • För att behandla rotröta, använd samma blandning men häll den direkt på jorden runt kragen av plantan.

Har du någonsin använt väteperoxid i din trädgård?

Advertisement