Vill du renovera ditt hus men vet inte hur du ska blåsa nytt liv i det? Prova några enkla trendiga designtricks

av Hilda Maria Morgan

03 Juni 2022

Vill du renovera ditt hus men vet inte hur du ska blåsa nytt liv i det? Prova några enkla trendiga designtricks
Advertisement

Det händer alla att vi ser oss om i rummen i huset där vi har bott i åratal och uppfattar att något är fel, det är som om dess skönhet har dämpats av tiden även om det faktiskt inte finns något gammalt eller sjaskigt: i de fallen är det inte säkert att en total restyling av miljön ska genomföras, det kan räcka att bara liva upp allt med små ingrepp och färginslag.

Det är många designtrender som tagit över de senaste åren och vissa är faktiskt väldigt användbara som utgångspunkt för inspiration när man vill försöka förändra något i inredningen utan att behöva byta ut allt. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement

Monokromt

Ett rum i flera nyanser av en enda färg: från tak till golv, möbler och inredningsdetaljer samlas för att skapa en bubbla av en färg att fördjupa sig i, vilket ger en speciell och definierad karaktär till rummet. Det kan spapas vardagsrum eller kontor i blått, badrum i persikorosa eller salviagrönt, och bara att se dem på bilder för att få inspiration gör att du känner atmosfären i varje rum.

Det är självklart viktigt att fråga någon expert om vilken nyans som är mest lämplig med tanke på rummets storlek, användningen av det och sedan det naturliga och artificiella ljuset som kommer att lysa upp det under dygnets olika faser.

Advertisement

Maximalism

Den minimala stilen har alltid varit diskuterad, men ibland leder den till för många tomma utrymmen och berövar dem karaktär, om den inte sköts väl. Så varför inte låta sig föras i motsatt riktning, och fylla ett rum som blivit riktigt anonymt med former och färger? Det finns riktlinjer att följa även här, speciellt när det gäller möjligheten att koordinera många olika objekt utan att bara skapa förvirring, men det kan verkligen vara värt det!

Färgblock på väggarna

Ett monokromt rum är fascinerande men svårt och säkert dyrare, så varför inte låta dig vinnas av trenden att rita geometriska former och abstrakta silhuetter med färg på väggarna? De kan användas både för att dekorera tomma ytor och för att leka med rummets form och med inredningselementen. Du kan matcha färgen på en av de målade formerna med färgen på en hylla eller klocka som hänger på väggen precis i närheten, och projicera former från taket till väggarna för att förändra rymduppfattningen på ett lekfullt sätt!

Måla golvet

När man funderar på att byta färg på ett rum tittar man oftast aldrig ner, för ofta har man lagt ett klinker- eller trägolv på marken som man inte tänker på att byta ut.

Men om det inte är ett dyrbart golv kan du fundera över att måla det eller täcka det med material som vinyl och göra det till rummets färgstarka medelpunkt!

Och färgblockstekniken kan även fungera på golvet, speciellt i ljusa och lätta miljöer, tillsammans med en enkel och essentiell inredning.

Advertisement

Färgglatt tak

Det fanns en gång fresker som dekorerade taket i ståtliga hem, varför inte uppdatera den idén och färglägga de moderna taken med iögonfallande nyanser?

Använda gardiner på ett originellt sätt

Gardiner kan göra mycket mer än att skärma fönstren: du kan använda dem för att täcka öppna hyllor istället för trä- eller glasdörrar, som i lantkök; de kan också ersätta dörrarna i öppna garderobshörn; de kan dölja tvättmaskin och torktumlare och kan även bli ett alternativ till den klassiska sänggaveln.

Advertisement

Den låga och långa hyllan

Om du har råd att lämna en vägg i vardagsrummet eller matrummet friare från möbler och hyllor av olika slag, sätt bara en låg och lång hylla i basen och dekorera sedan den vita väggen som är kvar ovanför med tavlor och växter. Dessa låga hyllor kan också enkelt göras med olika DIY-projekt!

Hur skulle du vilja förnya utseendet på ditt hem?

Advertisement