Från persiljekvisten köpt på marknaden kan du odla fram en växt: ta reda på hur

av Hilda Maria Morgan

31 Maj 2022

Från persiljekvisten köpt på marknaden kan du odla fram en växt: ta reda på hur
Advertisement

Att smaksätta rätterna vi lagar med lite färska aromatiska örter är ett stort litet nöje i köket, vilket ger den där extra touchen till våra rätter. Det finns tider på året då det är lätt att hitta plantor att köpa, även på mataffärer och på marknader. Och om vi kommer ihåg kan vi fortfarande köpa "smaksättare" på frukt- och grönsaksavdelningarna eller hos grönsakshandlare. Men tänk om vi inte lagar mat hela tiden, och vi kanske inte brukar ha ett lager av några av de vanligare örterna som persilja och plötsligt behövs det för att smaksätta en rätt?

Då skulle det vara bekvämt att ha en planta i huset eller i trädgården att kunna använda sig av, och det är lätt att odla fram en från start med en färsk kvist.

Advertisement
Creativo

Creativo

Utgångsvillkoret är att kvisten du köpt på marknaden eller snabbköpet är mycket fräsch och intakt: den måste fortfarande vara saftig, utan vissnade blad eller tecken som tyder på att den har krossats, inte heller några missfärgade punkter på stjälken eller bladen bör finnas. Alltså bör den vara grön och  skön!

Persiljan som köps som ingrediens kommer därför att behandlas precis som alla andra sticklingar, eftersom det i grunden handlar om att föröka en växt med utgångspunkt från dess gren.

Kvisten måste reduceras till en längd på ca 7 cm, och om du när du klipper den får två eller fler kvistar använd alla för att göra sticklingar. När kvistarna väl är förberedda är målet att få dem att rota sig och du kan göra det på två sätt:

  • I vatten: ta valfritt glas eller glasburk och sätt ner kvisten i den, fyll med vatten upp till tre fjärdedelar. Om kvisten har många små blad längs stjälken, skär bort dem så att de inte ruttnar i vattnet. Vissa människor tillsätter en tesked socker för att hjälpa stjälken att hålla sig kraftig längre medan rötterna växer, men det kan vara överflödigt. Låt kvisten stå i vatten i några veckor, byt vatten varje gång det blir grumligt: under den tiden kommer den att ha producerat ett rotsystem och du kan flytta allt till en kruka.

  • I marken: välj en liten burk (cirka 15 cm i diameter) och förbered ett lager av en eller två fingrar lättklinker på botten, fyll sedan resten med rik och väl upplöst jord, upplättad med lite sand eller perlit/vermikulit. För att öka chanserna att sticklingen ska rota, doppa spetsen på kvisten som du sätter i jorden först i lite vatten och sedan i pulveriserat rothormon (du kan köpa det i trädgårdsbutiker eller online), och stick sedan ner kvisten i marken. Det går också bra att inte använda hormonet.

    Du kommer att behöva hålla jorden fuktig men inte blöt, så kom ihåg att kontrollera med ett finger om den har torkat (nere på djupet) varannan eller var tredje dag och vattna därefter.

De plantor som du odlar på detta sätt bör ställas på ljusa platser men inte där de träffas av direkt solljus, speciellt under de varmaste timmarna. Nära ett fönster är det bra, eller till och med på fönsterbrädan om det inte är vänt mot syd eller sydväst. Vid varmt väder kan du sätta ett fat under krukan men undvik stillastående vatten. Om du vill kan du, när plantan är igångsatt och börjar utvecklas bra, ge flytande gödsel varannan vecka för att göra den frodigare, och den kan även planteras i närheten av andra örter.

Lycka till med trädgårdsarbetet och smaklig... aptit!

Advertisement