Behöver du transplantera eller plantera om dina växter? Dra nytta av några tips för att förhindra att de vissnar

av Titti Carlberg

09 Mars 2022

Behöver du transplantera eller plantera om dina växter? Dra nytta av några tips för att förhindra att de vissnar
Advertisement

Alla växter som vi har i krukor bör, innan de når sin fullvuxna storlek, planteras om med jämna mellanrum, och det finns också fall där växter som odlas i krukor måste flyttas till marken eller så inser du att du måste byta position i trädgården, vilket ger en ny rabatt till växten.

Transplantationer är alltid ett trauma, och därför måste de göras vid rätt tidpunkt och med en rad försiktighetsåtgärder så att varje exemplar kan överleva dessa viktiga förändringar så oskadda som möjligt. Här följer några användbara tips för att förhindra att en omplanterad eller transplanterad växt vissnar kort efter.

Advertisement
  • Undvik att flytta plantorna under sommarens varmaste period, det är möjligt att de inte anpassar sig och då dricker de heller inte det nödvändiga vattnet de behöver för att klara de höga temperaturer.
  • Om du planerar att flytta dem, vattna dem rejält ett par dagar innan, så är de bättre förberedda för att överleva den brist på vatten som uppstår när de ska "anpassa" sig på den nya miljön.
  • Se till att extrahera växten med så mycket jord som möjligt runt rötterna: jorden skyddar den medan du hanterar och flyttar exemplaret, ögonblicket då rötterna ofta skadas. Använd en liten spade eller eller skyffel, och ryck aldrig växten i stjälken eller grenarna.
  • Om du behöver byta kruka, lägg ner växten och skrapa bort jorden från rötterna och dra sedan försiktigt bort växten.
  • Om rötterna däremot har vuxit så mycket att de upptar allt utrymme och därför har skapat en intrikat massa, försök mycket försiktigt att vidga dem, åtminstone de yttersta (utan att bryta dem). På så sätt kommer växten lättare att kunna sprida ut dem i den nya miljön där den får plats bättre.
Advertisement
  • Förbered först jorden där du ska plantera växten: om den är planterad i marken, gräv och lufta, tillsätt eventuellt lite organiskt material efter behov. Detta kommer att säkerställa att det inte finns någon stagnation av vatten. När det gäller att sätta den i en ny kruka, förbered den nödvändiga jorden enligt sorten på växten, den ska vara väl upplöst för att dränera överflödigt vatten. Av samma anledning bör du se till att det finns tillräckligt med dräneringshål i botten. Var också noga med att använda jord som inte påverkas av mögel eller andra problem.
  • Vattna omedelbart växten efter att ha transplanterat den, och kontrollera den minst varannan dag: stick ett finger i jorden och om den är torr flera centimeter ner kan du ge den mer vatten. De första dagarna har rötterna svårare att samla upp det nödvändiga vattnet. men om du märker att vattnet inte absorberas snabbt av jorden, vänta då tills den torkar innan du vattnar igen, annars ruttnar rötterna. 
  • Så fort du har vattnat den kommer jorden runt kragen att sjunka, så ha lite extra jord redo att lägga till och packa den försiktigt runt kragen på plantan.
  • Undvik gödsling i 3 veckor.

Bra jobbat!

Advertisement