Lär dig hur du får bort all smuts från handdukar med en TikTok-video

av Hilda Maria Morgan

31 Maj 2022

Lär dig hur du får bort all smuts från handdukar med en TikTok-video
Advertisement

Det finns ett talesätt lånat från engelska som hänvisar till en viss städteknik som strippning. Det handlar om att tvätta dem grundligt och få bort allt som ansamlas mellan deras fibrer, vanligtvis efter upprepad tvätt i tvättmaskinen med ett överskott av tvätt- och sköljmedel och kanske utan att ofta ha använt höga temperaturer - vilket faktiskt ibland måste uteslutas, med påföljden att få skadade plagg.

På sociala medier kan vi därför se olika exempel på hur olika plagg eller till och med hushållslinne, tvättade med denna drastiska metod tycks rensas av all osynlig smuts som samlats från år till år. Ett exempel är det som visas av @mrslaurenelms-kontotTikTok.

via @mrslaurenelms/TikTok

@mrslaurenelms/TikTok

@mrslaurenelms/TikTok

Kvinnan visar hur genom att blötlägga handdukarna i denna blandning av lättillgängliga ingredienser, inom några minuter får vattnet som de är nedsänkta i mörkt.

Vad behövs?

  • 50 gram borax
  • 50 gram bikarbonat

en matsked tvättmedel (i pulverform eller vätska)

Hur man går till väga? Det är jätteenkelt:

  1. Fyll badkaret eller en stor balja (naturligtvis om du använder en mindre behållare, där bara några liter vatten får plats jämfört med badkaret, minska proportionellt mängderna borax, bikarbonat och tvättmedel).
  2. Kasta ner handdukarna som ska tvättas
  3. Rör om då och då med en pinne (ett kvastskaft går också bra) så att de blötläggs väl. Rör om handdukarna då och då.
  4. Efter några timmar (du bestämmer, du kan vänta upp till 5 timmar), krama ur kläderna och sätt igång en vanlig tvätten, såklart utan att överskrida doserna av tvättmedel.

Efter några minuter ser vattnet redan smutsigt ut och efter 4 eller 5 timmar kommer det att kännas riktigt lerigt, som du kan se i videon - det är verkligen imponerande att föreställa sig att all denna smuts kommer från handdukarna.

Om du inte är säker på resultatet och är rädd att det kan göra att tygerna missfärgas, prova med någon gammal, sliten och färgad handduk! Detta är en rätt aggressiv procedur som inte rekommenderas inför varje tvätt, utan för tillfälligt underhåll av handdukarna, även med några månaders mellanrum.

Har du någonsin provat denna teknik?

Advertisement