Vad är skillnaden mellan en grundlig rengöring av badrummet och en mer ytlig?

av Hilda Maria Morgan

29 Maj 2022

Vad är skillnaden mellan en grundlig rengöring av badrummet och en mer ytlig?
Advertisement

Alla älskar vi att spara tid och pengar, även när det kommer till städningen av huset. Ingen gillar tanken på att spendera timmar av fritiden med att kämpa för att få badrummet att glänsa efter jobbet eller efter att alla andra hushållssysslor är gjorda. Det är inte heller roligt att alltid behöva avsätta en del av helgen till dessa uppgifter. Det är dock sant att städningen av huset inte kan skjutas upp för länge för att de utrymmen där vi bor skulle då bli ohygieniska.

Så det händer att, vare sig vi själva måste ta hand om det eller om vi anförtror uppgiften med hushållsarbetet till någon annan person, vi ibland vill se till att städa varje rum snabbare för att städa upp allt på kort tid. Men vi inser inte alltid hur annorlunda en grundlig rengöring är jämfört med en snabb och ytlig.

En amerikansk hushållerska som blivit mycket känd på TikTok genom att dokumentera sin arbetserfarenhet visade i en mycket snabb video skillnaden mellan de två rengöringsmetoderna.

via @vanesamaro91/TikTok

Video tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Video tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Tjejen heter Vanessa Amaro, och hon har arbetat som hembiträde i flera år. I klippet visar hon vad du får om du ber henne att tvätta handfatet snabbt: i själva verket rengör hon porslinet med en svamp och lämplig tvål och passerar sedan en andra gång med en mjuk trasa, för att skölja och polera.

Advertisement
Video tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Video tutorial via @vanesamaro91/TikTok

När kunden istället frågar efter en grundlig rengöring, finns det många fler steg:

  • Gnugga den mjuka svampen med tvål för att tvätta bort huvuddelen av smutsen från handfatet
  • Använd en långskaftad borste med ett större huvud för att avkalka envis smuts, ta även hand om handfatets innerkanter.
  • Gå sedan vidare till att använda en annan borste med hårda borst men med mindre, "precision". Med denna tar hon hand om att gnugga produkten vid basen av kranen och i de minsta mellanrummen där den första borsten inte hade fungerat.
  • Sedan är det dags att ta hand om avloppet: häll i lite tvål där också och skrubba med en gammal tandborste. Och med samma tar hon också hand om avtappningspluggen.
  • Skölj sedan allt med en blekmedelsprodukt och torka av med en mjuk trasa.
  • Spraya till sist en metallpolish för kranen på en trasa som du sedan torkar över kranen och även avtappningspluggen för att få dem att glänsa.

Den unga kvinnan vill gärna betona att "tid är pengar": enbart städning av handfatet på ett så grundligt sätt gör det tydligt hur lång tid det tar att ta hand om resten av badrummet med samma precision, än mindre de andra rummen i huset. Naturligtvis, för att ha ett riktigt oklanderligt hem måste du arbeta hårt och spendera mer, håller du inte med?

För att se TikTok-videon kan du klicka här.

Advertisement