Dekorera med jute och hampa: 10 grejer att kopiera

av Hilda Maria Morgan

28 Maj 2022

Dekorera med jute och hampa: 10 grejer att kopiera
Advertisement

Traditionellt har material som hampa och jute alltid använts som anspråkslösa verktyg och tyger, definitivt långt ifrån mode och mer sofistikerade designtrender. Dessa textilfibrer, särskilt när de bearbetas på ett sådant sätt att de fortfarande behåller mycket av sin råa och naturliga charm, har dock hamnat i förgrunden i många år nu.

Smaken för inredningsstilar som återupptäcker skönheten hos sådant som inte brukar anses tillräckligt, som shabby chic men också de olika deklinationerna av rustika möbeltrender, har därför gjort jute och hampa till framträdande inslag. Inspireras av idéerna nedan.

Begagnade kaffepåsar är nu lätta att hitta på nätet: just de som rostare kastar efter att ha tömt dem på kaffebönor som ska rostas och malas. Och känner du till någon kaffebönerostare i närheten är det möjligt att de kan avsätta några säckar åt dig. För att göra vad? Tja, du kan omvandla dem till möbeltyger, speciellt för att klä in utemöbler.

Advertisement

Men du skulle också kunna våga att använda dem för restaurering (eller restyling) av eleganta och klassiska möbler.

De är också perfekta för att skapa sittpuffar för utomhusbruk eller för rustik, grunge eller industriell inredning.

Det finns också en trend med gör-det-själv-projekt som använder jute- eller hamparullar, och även kaffesäckar till gardinerna som används hemma, särskilt i köket.

Någon har till och med tänkt på att fodra en jutesäck med tyg och på så sätt göra ett dubbelsidigt arbetsförkläde.

Advertisement

Bland de enklaste DIY-jobben är skapandet av lampskärmar: om du har rester av hampa eller jutetyg ​​kan du faktiskt klä om en gammal och sliten lampskärm och få den att bli intressant igen.

Beroende på formen på lampskärmen finns det många stilar att följa för att täcka den med dessa tyger. Och om du vill kan du även applicera präglade dekorationer, som blommor med mera, alltid gjorda av dessa vegetabiliska fibrer.

Advertisement

Vill du ha en krans att hänga på dörren? Oavsett om det är till jul eller för att användas någon annan tid på året kan du dekorera den med jute.

En bordslöpare med en enkel och rustik smak: en jute- (eller hampa-) rulle är perfekt.

Advertisement

Och du kan även dekorera den med tofsar som hänger i ändarna.

Har du redan inrett huset med dessa material?

Advertisement