Vill du förstå om kuddarna behöver bytas ut? Den här kvinnan avslöjar ett användbart trick på TikTok

av Hilda Maria Morgan

10 Juni 2022

Vill du förstå om kuddarna behöver bytas ut? Den här kvinnan avslöjar ett användbart trick på TikTok
Advertisement

Vi sover på kuddar varje natt, och det gör dem till riktiga samlare av smuts och bakterier. Faktum är att svett, hudfett, saliv och sedan damm och eventuellt rester av hudprodukter eller smink hamnar på kudden. Även om vi håller efter dem på bästa sätt, med alla städrutiner som garanterar kuddarnas hygien så länge vi använder dem, kommer en dag då hygienen kräver att de ersätts med nya.

Beroende på typen av användning och olika andra faktorer finns det de som rekommenderar att byta ut dem vartannat år (eller ännu oftare) eller att vänta till och med upp till 3 eller 5 år. Så hur ska man förstå när det är dags att köpa nya? En TikTok-användare har gett sitt svar i en kort video, där hon visar ett mycket enkelt test som kan provas hemma.

Advertisement
Video tutorial via @mama_mila_/TikTok

Video tutorial via @mama_mila_/TikTok

I videon av @mama_mila_ erbjuder kvinnan oss ett riktigt enkelt och framför allt väldigt snabbt drag:

  1. Ta kudden och lägg den platt på sängen
  2. Vik den på mitten
  3. Tryck ner kudden för att hålla den hopvikt i det läget i 30 sekunder.

Vad bör hända?

  • Om kudden när vi släpper trycket mot den studsar och direkt kommer tillbaka till sitt ursprungliga läge är den fortfarande i gott skick.
  • Om den däremot långsamt tar sig ur den vikta positionen betyder det i allmänhet att det är dags att ersätta den.

Videon, detta bör betonas, anger inte vilken typ av kudde som denna metod fungerar för, men i kommentarerna förtydligar @mama_mila_: "Detta test fungerar på syntetiska kuddar, medan de i fjäder håller mycket längre och tappar konsistensen mycket senare (efter ca 5-10 år).

Kuddarna bör dock tvättas regelbundet: i genomsnitt är bör detta göras var fjärde månad, men om du lider av någon luftvägssjukdom eller särskilda allergier, även varannan månad. Dessutom, om du behöver deodorisera din kudde då och då, kan du strö över lite bikarbonat och lämna det på i en timme innan du dammsuger eller borstar av den. Även en spray baserad på vatten, bikarbonat och några droppar eterisk olja (lavendel, eukalyptus, tea träd) hjälper till att deodorisera och omsluter dem i en doft som framkallar sömn.

Om de är väl underhållna håller de längre men framför allt garanterar de oss en bättre sömn!

Advertisement