Damejeanne i glas att dekorera hemmet med: 11 förtrollande idéer att inspireras av

av Hilda Maria Morgan

02 Juni 2022

Damejeanne i glas att dekorera hemmet med: 11 förtrollande idéer att inspireras av
Advertisement

Det verkar verkligen som att du aldrig kan misslyckas när du inkluderar en damejeanne i glas, eller till och med mer än en, i din heminredning. Deras rundade och enkla former kan anpassa sig till alla inredningsstilar, och sedan finns det många former: det finns de mer traditionella, med handtag och ibland med rak kropp, och sedan de utan något handtag som har blivit mer och mer populära under senare år.

Alltså finns det numera online många annonser för dem som säljer dessa en gång försummade och enkla behållare, och även butiker som erbjuder gigantiska glasflaskor med mer konstnärliga former som gör sina egna damejeanner. De är alla alltid väldigt charmiga, och de behöver praktiskt taget bara dammas ordentligt för att smakfullt pynta vilket rum som helst.

Advertisement

Det är trevligt att kombinera mer än en, speciellt om de har olika former och kanske till och med färgen på det tonade glaset i olika nyanser.

Advertisement

Också i kombination med flaskor och stora glasampuller blir de dekorativa kompositioner som redan är vackra att titta på, även utan att fylla dem med blommor eller något annat.

Men ingenting hindrar dig från att sätta in olika föremål i dem: även de batteridrivna LED-ljusslingor, som förvandlar dem till drömlyktor.

Du kanske har tur och hittar en som fortfarande har en gammal etikett på sig... Eller så kan du återskapa en själv med lite kreativitet, ge den en antik effekt och applicera den med vinyllim (kort sagt, lite decoupage).

Inuti kan du sätta snittblommor, eller ännu bättre torkade blommor eller bladen på vissa växter som palmer, monstera eller strån.

Advertisement

Stråna kan till exempel ha olika färger. Och du kan också måla dem med sprayfärger, så kan man även göra med andra typer av löv.

Vad mer kan man använda? Olivkvistar är alltid en vinnande idé, liksom Pampasgräs (Cortaderia selloana)!

Advertisement

Men även om du har hittat några tvinnade trädgrenar som du tycker är särskilt dekorativa kommer de att se perfekta ut i en damejeanne.

Om damejeannen är i brunt glas, kanske du skulle kunna prova att matcha den med typen av torkade blad eller blommor du lägger inuti. I gröna passar silvergröna blad bra (som de av eukalyptus, som är särskilt fashionabla).

Advertisement

De som kan skära glas kan skapa stora klockor för mat från vilken damejeanne som helst.

Och det råder ingen brist på idéer för att använda damejeanner som terrarium... Men eftersom det är lite svårt att sätta plantorna i ett terrarium, kan du använda glasklockan för att täcka krukorna som innehåller arten du vill odla!

Har du redan introducerat glasdamejeanner till din heminredning?

Advertisement