En avokadoväxt som en levande skulptur: du kan skapa den från kärnan

av Hilda Maria Morgan

28 Maj 2022

En avokadoväxt som en levande skulptur: du kan skapa den från kärnan
Advertisement

Att ge växter den form du vill är inget nytt: ibland görs det med beskärning (detta är fallet med topiarykonsten som har gjort många italienska och europeiska trädgårdar kända), andra gånger har man istället tålamodet att styra tillväxten av grenar och stammar i en viss riktning. Du kan till exempel väva grenarna när de fortfarande är gröna och smidiga, som vi ser på vissa köpta växter.

En TikTok-video visar hur man gör det med en avokadoplanta: det är en process som kräver lite tålamod, och du kan utgå från en kärna av frukten du har ätit.

via @justplantaesthetics/TikTok

Advertisement
@justplantaesthetics/TikTok

@justplantaesthetics/TikTok

Faktum är att i videon av @justplantaesthetics ser vi att plantan som växer ur avokadokärnan, så snart den långsamt börjar delas med en första gren - med all nödvändig finkänslighet – har skruvats och knutits med mjukt snören, för att bibehålla formen under alla dagar och veckor som är nödvändiga innan den delen av grenen stelnat i önskat läge.

Sedan när växten fortsätter att växa, och grenarna börjar träa till sig tills de blir stam och krona, kommer de att ha fått den form du önskat, precis som en levande skulptur.

Hur man får en avokadoplanta från en kärna

  1. Ta bort allt fruktkött från kärnan
  2. Sätt in 3 tandpetare på ställen ungefär halvvägs på kärnan fröet, alla på samma höjd. De används för att säkerställa att kärnan hålls uppe och inte ramlar ner i öppningen av glasburken som du kommer att fylla med vatten.
  3. Ta sedan en glasburk och fyll den med vatten upp till några fingrar från kanten och placera kärnan med tandpetaren vid öppningen: vattnet måste nå den nedre tredjedelen av avokadon, så justera nivån vid behov.
  4. Du kommer att behöva byta vattnet ungefär en gång i veckan tills kärnan börjar spricka och producera rötter under ytan och skott ovanför. Under idealiska förhållanden tar det ett par veckor, men ge inte upp hoppet om det inte händer inom den tidsramen: ibland måste du vänta upp till två månader innan du märker tillväxten.
  5. När stjälken som växer från kärnan når en längd på cirka 15 centimeter kan du flytta det hela till en kruka som är stor nog att rymma plantan med alla dess rötter, i en lös, rik och väldränerad jord. De älskar varma och soliga platser.
  6. Så fort den skapar en kvist kan du börja modellera. Var noga med att vara mycket försiktig när du rör vid stjälkarna: de flätas ihop när de fortfarande är gröna och möra, de går lätt sönder och bör aldrig hållas på ett sådant sätt att tråden du använder skär genom den yttre ytan.

Din avokado bör odlas på mycket ljusa platser. Skulle du vilja prova detta?

Advertisement