Knepet med blött papper för att inte gråta när man skär lök: fungerar det verkligen?

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2022

Knepet med blött papper för att inte gråta när man skär lök: fungerar det verkligen?
Advertisement

Webben ger oss många kuriosa varje dag, och hjälper oss ofta också att hitta en lösning på något problem vi stöter på, men har du någonsin funderat på hur du ska undvika att gråta när du skär lök? Det är sant att det finns människor för vilka detta egentligen inte är ett problem, och andra som är mycket mer känsliga som får röda ögon och tårar som rullar nerför kinderna.

En av dessa personer från den andra kategorin hade uttryckt sitt dagliga problem i en TikTok-video som blev viral tack vare svaret från en annan användare, som delade med sig av ett trick som alla ännu kände till: blött papper.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

I svarsvideon förklarar Sally faktiskt att anledningen till att vi gråter när vi skär löken beror på att syran i denna grönsak, som frigörs när man skär dem, dras till vattnet och den närmaste källan vatten som den hittar är vanligtvis ögonen på den som skär, eller också näsan.

Det är därför som om vi lägger lite blött hushållspapper bredvid skärbrädan där löken skärs kommer detta att förhindra att syran når våra ögon.

Mer specifikt skapar skuren lök en kemisk förening som kallas sin-propanteal-S-oxid. När denna gas når ögonen, reagerar de med vatten från tårkanalerna, vilket orsakar en irritation.

Flera personer, på TikTok men även utanför, har satt detta trick på prov: för vissa fungerade det utmärkt och oönskad gråt undveks även efter timmars mödosamt arbete med att skära lök i alla färger. Någon annan, å andra sidan, upptäckte att det på sin höjd kan hjälpa till att lindra den arbetsamma ögonirritationen.

Men det finns också ett annat knep som det talas om på TikTok för att undvika problemet: eftersom - det verkar som att - syran huvudsakligen finns i roten av löken, skulle syran inte släppas ut om man lämnar den delen intakt medan man skär resten. Det är naturligtvis mindre praktiskt, men det finns de som har velat prova och det verkar som att det faktiskt inte var några problem när man skar bort delen från rötterna, men när de separerades från resten av löken flög syran till ögonen och tårarna kom.

Fungerar dessa knep för dig?

Advertisement