Ta reda på hur du använder färg på väggar för att få ett rum att se större eller mindre ut!

av Hilda Maria Morgan

19 Juni 2022

Ta reda på hur du använder färg på väggar för att få ett rum att se större eller mindre ut!
Advertisement

Det är sällsynt att det inte finns ett rum i ett helt hus som vi inte önskade skulle vara bredare, högre eller paradoxalt nog ännu mindre brett eller långt. Även om dess verkliga dimensioner inte kan ändras genom att ingripa med rivnings- och återuppbyggnadsarbeten - eller åtminstone kan det bara göras i vissa fall och med stora kostnader - är det möjligt att utnyttja färgen på väggarna för att ändra uppfattningen av utrymmet.

Det handlar om att faktiskt utnyttja de optiska illusioner som erhålls genom att måla färgen bara på några av rummets ytor, eller till och med bara på vissa delar av dem. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
 • Utöka rummet: om du vill få det att se större ut (åt alla håll), måla alla väggar, inklusive taket, vitt eller någon annan ljus och klar färg (och taket ska förbli vitt ändå).

 • Höj taket: för att rummet ska verka högre än det är måste du istället öka kontrasten mellan alla väggar och taket. Då får alla väggar en mörkare färg och taket förblir vitt.

  Även tricket att måla vitt bara högst upp på väggarna i ikontakt med taket, fungerar också... Men utan att måla en för bred del.

  Om du vill vara vågad kan du måla väggarna med vertikala ränder – kanske bara en eller i motsatta par.

Advertisement
 • Avsmalnande: i de fall utrymmet verkar för stort och utspritt kan bredden minskas optiskt genom att måla de motsatta väggarna i samma färg, mörkare än de andra. Detta beror på att mörka färger absorberar ljus, och på så sätt får väggarna att verka närmare betraktaren.

  Detta är ett användbart knep i mycket långa såväl som stora rum, som vissa tavernor eller mycket stora korridorer.

 • Förläng: om rummet däremot verkar kort måste man "skjuta bort" bakväggen genom att ta vara på perspektivet. Eftersom den mänskliga blicken tenderar att följa kontrasterande (motsatta) linjer, kan du få bakväggen i ett kort rum att verka längre bort genom att måla den i samma färg som taket, som är mörkare än resten av rummet. Det rekommenderas att lämna de andra väggarna tomma.

 • Gör det mindre: ett annat fall där ett rum är extra stort och du vill få det att verka mindre distraherande och tomt. För ett mer intimt utrymme, använd en mörk färg på alla väggar och även taket. Det är också okej att använda kombinationer av tapeter eller olika klädsel och mörka färger för att matcha.

 • Betona en vägg: detta är fallet med den så kallade fondväggen, den som är målad i en annan färg eller oftare täckt med referenstapeter (även på en del, ibland), olika material eller pråliga dekorationer (målningar, imponerande speglar, vertikala trädgårdar, etc.)

 • Vidga: är rummet för smalt (kanske en korridor)? Då kan du testa att måla väggarna i två färger. Ett mörkt band nertill och ett ljust band upptill. Nivån på vilken du bestämmer dig för att dra gränsen kommer att avsevärt förändra uppfattningen. Generellt rekommenderas att måla den nedre halvan av rummet mörk och den övre halvan vit tillsammans med taket. Men du kan också sänka eller höja linjen lite.

  Ett ännu modigare sätt är att måla väggarna i stora horisontella ränder (igen, i motsatta par eller till och med bara en vägg).

 • Sänk taket: om rummet verkligen är för högt, vilket skulle kunna vara fallet i tidigare industrilokaler eller till och med vissa lant-hus, är det ekonomiska alternativet till loftvåmimgar och mezzaniner att måla taket mörkare än väggarna.

 • Förkorta rummet: måla bakväggen i en mörk färg. Det kan vara ursäkten för en minnesvärd fondvägg.

 • Betona taket: om taket är dekorerat med tex. balkar, lådor eller något annat element som förtjänar att uppmärksammas (ibland är det undertak med fantastiska belysningssystem), lämna alla väggar vita eller neutrala så att alla element där inklusive toppen sticker ut.

Har du någonsin använt dessa knep i ditt hem?

Advertisement