Har klädnyporna lämnat märken på kläderna? Få dem att försvinna med några enkla knep

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2022

Har klädnyporna lämnat märken på kläderna? Få dem att försvinna med några enkla knep
Advertisement

Att torka tvätten på torkställningar är en metod som, speciellt när det inte är för kallt, sparar oss el och pengar jämfört med att använda torktumlaren. Men för att undvika att kläderna hamnar överallt, speciellt om vi hänger dem på balkonger och utanför byggnader, använder vi klädnypor eller tvätt-tång.

Vissa är mildare mot kläderna, har gummikuddar eller trubbigare form och lämnar inga spår på kläderna, men andra gånger finns det märkbara märken där tyget har klämts av klädnyporna, så att fula rynkor blir kvar. Hur gör man för att eliminera dem? Kan de förebyggas? Ta reda på det genom att läsa vidare.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Så här får du bort klädnypsmärken:

  • Först och främst kan du använda strykjärnet: såklart bör du stryka när plagget redan är torrt och därför kommer det inte att vara nödvändigt att blöta det hela igen, utan spraya lite vatten (om möjligt destillerat) endast på delen som behöver fixas till och för sedan omedelbart strykjärnet över den delen tills tyget är torrt igen. Nu borde det vara helt platt.
  • Det liknande alternativet, om du vill göra det i ett tidigare stadie – speciellt när strykjärnet tar lite tid att värma upp – är att använda plattången på samma sätt.
  • Lite mindre effektiv är hårtorken, men om märket inte var för påtryckt kan det fungera eller åtminstone dölja det lite.

Om dessa metoder inte verkar fungera kan du prova att blöta ett lite större område av plagget och använda värme igen. Annars får du vänta till nästa tvätt för att få dessa märken att försvinna.

För att undvika en liknande situation är det därför bättre att alltid vara uppmärksam på hur du torkar kläderna.

Hur undviker man att märken bildas av klädnypor?

  • Använd klädhängare: de med bredare plast- eller trästruktur är att föredra, inte de som är gjorda av järntråd som kan orsaka skada. Detta gör inte bara att man undviker klädnyps-skrynklorna utan ofta även att stryka. Så för klänningar, t-shirts och allt du kan hänga på en galge är det superhändigt. 
  • Se till att ändarna på de olika kläderna överlappar varandra på hänglinjen: så att klädnypan inte bara klämmer åt ett tyg och lämnar då inte ett lika märkbart märke. Det sparar även utrymme på tråden.

  • Det finns också de som bland flera trådar eller stänger av torkställ även hänger upp under dem och inte längs var och en utan på ett tvärgående sätt, så varje plagg slätas ut nedåt.

  • Det finns också de som bland flera trådar eller stänger av klädställen även hänger upp under dem och inte längs var och en utan på ett tvärgående sätt, så varje plagg slätas ut nedåt.

  • För klänningar och T-shirts: sprid inte ut dem genom att hänga ut dem på mitten på trådarna, utan genom att placera klädnypan på kragen, längst ner i fållen eller under armhålorna.

  • För byxor och kjolar sätts klädnyporna alltid till midjan, då syns inte märkena sedan.

  • Ha bitar av gamla rena handdukar eller tyger redo, liksom rester av stopplakan (som ibland finns på galgar i butiker) och placera dem på kläder där de kläms av klädnypan.

Med dessa åtgärder kommer du inte längre behöva oroa dig för de märken som klädnyporna lämnar på tvätten.

Advertisement