Lekrum i kaos? Låt dig inspireras av TikTok för att klokt ordna om det

av Hilda Maria Morgan

24 Maj 2022

Lekrum i kaos? Låt dig inspireras av TikTok för att klokt ordna om det
Advertisement

Alla hus där det finns barn är fulla av leksaker överallt. Men om du har tur, och det finns ett utrymme att använda som lekrum, hamnar det mesta av kaoset där. Det kan också vara en del av sovrummet där barnen sover, eller ett hörn i något annat rum. I vilket fall som helst, med de smås livlighet är det lätt hänt att det inom några dagar verkar som att alla leksaker har spridits nästan överallt.

Det är inte ovanligt att man går in i ett lekrum och inte vet var man ska börja för att skapa ordning i överflöd av föremål som är utspridda på varje synlig yta. Störningen av denna typ är inte bara irriterande för vuxna att hantera, utan också kontraproduktiv för de små som blir översvämmade av leksaker som de kanske inte ens leker med.

via @tidycademypro/TikTok

Advertisement
Video tutorial via @tidycademypro/TikTok

Video tutorial via @tidycademypro/TikTok

När du inte vet var du ska placera dem, prova metoden som illustreras av @tidycademypro-kontot på TikTok.

Det första steget är att ha massor av korgar: inte bara de som placeras inuti möblerna, utan också alla slags brickor, korgar, lådor av vilket material du har till hands. De blir aldrig för många.

  1. Börja ta upp allt du ser från marken, och gradvis
  2. Dela in de olika föremålen i kategorier: vid det här laget är de bara till för att du ska förstå hur du ska fortsätta med städningen, de behöver inte nödvändigtvis redan vara tänkta på hur barnen ska använda dem.
  3. Vidare gör du i detta skede ett urval av vad som verkar trasigt och irreparabelt eller i vilket fall som helst ska slängas eller ges bort.
  4. Skapa även en korg för allt du inte vet vilken kategori du ska tilldela.
  5. Gå ut ur rummet och samla även alla leksaker som finns i resten av huset, och lägg dem sedan i korgarna du skapat i lekrummet.
  6. När du har många korgar fulla med olika föremål, placera dem längs en vägg i rummet.
  7. När marken är ren, gå vidare till att tömma lådor och möbler: förmodligen kommer inte ens de att organiseras. När du tömmer dem, fortsätt att använda korgarna som står uppställda längs väggen för att dela upp allt.
  8. När du har rensat behållarna (lådor, korgar, lådor...) i rummet fyller du dem igen enligt typ av leksaker. Leksaker i en, leksaksbilar i en annan, och även djurfigurer, actionfigurer, LEGO etc.

Vid det här laget har du skapat ordning och gjort det lättare för dig och barnen att hitta det de letar efter varje gång. Det kan dock också vara användbart att tillhandahålla en mycket stor insamlingskorg där du kan lägga undan leksakerna varje dag, efter att de använts: så när det är dags för veckostädning är det bara att tömma den och lägga tillbaka allt på sin plats. Och du skulle också kunna göra det med hjälp av de små, och ge dem en leksak som belöning!

Advertisement