Vet du aldrig hur du ska sköta bevattningen av krukväxter? Prova att vattna underifrån

av Hilda Maria Morgan

21 Maj 2022

Vet du aldrig hur du ska sköta bevattningen av krukväxter? Prova att vattna underifrån
Advertisement

Varje gång vi läser instruktioner om hur man vattnar växter är det troligt att vi hittar en tydlig varning för att undvika vattenstagnation: många är vana vid att vattna växterna ovanifrån, det vill säga att vattna på jorden (det är bäst att undvika att blöta ner bladen), sedan går vattnet ner i krukan och når rötterna.

Ofta inser vi dock inte att jorden inne i krukorna är för kompakt och tung och blir därför en svamp full med vatten runt rötterna som i själva verket blir mättade och "dränks". Det är därifrån som rotrötan som leder till växternas död, nästan alltid irreparabel, uppstår. Den första försvarslinjen är att lägga i lite väldränerad och lätt jord, men sedan?

De som har erfarenhet vet hur mycket man ska vattna, och hur ofta, för att undvika vattenstagnation. Men det är möjligt att undvika oönskade resultat även utan att vara en expert: du kan faktiskt vattna växterna underifrån, som man ser på många plantskolor.

Video tutorial via PLANTERINA/YouTube

Video tutorial via PLANTERINA/YouTube

Vad behövs?

Allt du behöver är ett stort fat för varje kruka, och i f

Altrimenti potete riempire il contenitore di acqua del rubinetto e aspettare 24 ore prima di metterci le piante: è il tempo necessario per far sparire il cloro.

Lasciate i vasi per una decina di minuti, e se non sentite umidità nel terriccio (infilando un dito) a circa 10 di profondità, lasciate ancora per altri 10 minuti. In ogni caso dopo massimo mezz'ora si consiglia di scolare l'acqua in eccesso.

allet med flera små burkar är det bättre att använda en stor behållare att sätta i dem i: det kan vara en gammal bakplåt, en balja, en hink, etc.

Hur går man tillväga?

Metoden är intuitiv: fyll fatet där krukan står med vatten, eller häll 3 fingrar vatten i behållaren där du placerar flera krukor tillsammans. Det rekommenderas sedan att undvika att endast använda kranvatten, som ofta innehåller en stor mängd klor. Om du inte kan använda regnvatten kan du ta hälften kranvatten och hälften destillerat vatten.

Annars kan du fylla behållaren med kranvatten och vänta 24 timmar innan du sätter ner plantorna i den: det är den tid det tar för kloret att försvinna.

Låt krukorna stå i cirka tio minuter, och om du inte känner fukt i jorden (stick ner ett finger) på cirka 10 djup, låt stå i ytterligare 10 minuter. I alla fall, efter högst en halvtimme, är det lämpligt att tömma bort överflödigt vatten.

Hur ofta?

Stick ner ett finger mellan krukans jord och själva krukans vägg: om du inte ens känner fuktighet på några centimeters djup bör du vattna.

Varför fungerar det och vilka är fördelarna?

Om du tänker på det, hittar växter i sin naturliga livsmiljö inte stillastående vatten under rötterna: vattnet fortsätter att rinna djupare och djupare och flyttar sig bort från dem. På så sätt riskerar man inte att mätta rötterna. Dessutom stimuleras rötterna att söka vatten underifrån, så de växer sig djupare och starkare.

Du kan ta reda på mer om den här metoden genom att titta på den här videon.

Advertisement