Funderar du på att skapa en aromatisk örtagård? Ta reda på vad du behöver veta

av Hilda Maria Morgan

17 Maj 2022

Funderar du på att skapa en aromatisk örtagård? Ta reda på vad du behöver veta
Advertisement

Förr eller senare händer det oss alla att vi funderar på att odla några krukor med de vanligaste aromatiska örterna för att få färska blad att smaksätta och parfymera en mängd olika rätter med. Och även när de inte används i köket är många av dessa växter vackra att titta på och avger några riktigt fina aromer, vilket också gör dem till utmärkta val för att dekorera inredningen.

Och om du har lite mark tillgänglig i trädgården är det inte en dum idé att fundera på att skapa en rabatt tillägnad denna grupp av växter. Men vad bör man veta innan man börjar? Ta reda på det genom att läsa vidare.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  1. Börja från frön eller från plantor? Den andra metoden, med unga men redan bildade växter – gärna ganska utvecklade - är den som garanterar bäst chans att lyckas, och även den enda som är användbar när det inte längre är senvinter/tidig vår. Men om du vill prova med frön är det bäst att ta rikligt med frön eftersom alla inte kommer att gro. Och förse dig sedan med lämpliga brickor eller burkar för din såbädd, informera dig väl om temperaturer och behov vad gäller jord och bevattning för de olika typer av växter du vill skaffa.
  2. Jord: vissa aromatiska växter (som lavendel) föredrar en kalkhaltig eller på annat sätt fattigare jord, men generellt sett är universaljord av god kvalitet bra. Den behöver dock inte vara särskilt berikad med extra ämnen eller gödningsmedel. De medelhavsörter som oftast används i matlagning (de med mindre blad som timjan eller oregano, i synnerhet) är infödda i ganska infertila och torra jordar. De med bredare mjuka blad (basilika är ett exempel) föredrar lite mer gödning, men överdriv aldrig.
  3. Bevattning: regeln är alltid att undvika vattenstagnation, så vattna dem inte för ofta. Bättre att ge mycket vatten när jorden torkat upp och att sedan vänta tills den torkar igen innan du vattnar igen. Det är absolut nödvändigt att det finns utmärkt dränering. Det kommer att innebära åtgärder oftare när temperaturen stiger, så planera att vattna ett par gånger i veckan under den tiden.
  4. Ljus: de är växter som älskar särskilt solig exponering, förutom kanske basilika (åtminstone vissa typer) vars löv ibland bränns lite under de starka solstrålarna.
  5. Beskärning: perenner som rosmarin eller salvia måste beskäras med djupgående beskärning i slutet av sommaren, vilket förkortar grenarna med ungefär en tredjedel (klipp dock aldrig för lågt på vedartade stjälkar). Resten av tiden tar man bara bort eventuella torra delar.
  6. Skörd: varje planta har sina egna behov, men det är alltid lämpligt att vänta tills de är välutvecklade innan man tar bort löv och kvistar. För basilika, till exempel, förväntas den nå cirka tjugo centimeter i höjd. I alla fall bör kvistarnas blad och toppar samlas på ett balanserat sätt, utan att alltid skära från samma sida eller i samma punkt. På så sätt kommer växterna att stimuleras att växa mer kompakt och fördela energierna jämnt mellan alla återstående delar.

Redo att skapa ditt eget hörn av aromatiska örter?

Advertisement